Termékkeresés:

GYIK

Részvételi feltételek

1. A túráról általában
2. Jelentkezés
3. Előkészületek – felszerelés, edzettség
4. Utazás, logisztika
5. Biztosítás, biztonság
6. Ellátás útközben, mire lesz szükség egy-egy nap
7. Rajt
8. Egy túranap menete
9. Általános előírások

1. A túráról általában

K: Mi a Fjallraven?

V:A Fjällräven svéd kifejezés, magyarul sarki rókát jelent, valamint egy túrafelszereléseket gyártó és forgalmazó cég neve is egyben. A Fjällräven Vándortúra névadó főtámogatója.

Ennek cégnek a  története 1950-ben kezdődik, amikor az akkor éppen 14 éves Åke Nordin - a Fjällräven alapítója - Örnsköldsvikből (észak Svédország) egy hegyi túrára indult volna, de nem volt megelégedve az akkoriban kapható hátizsákokkal. Akkor határozta el, hogy olyan felszereléseket fog tervezni és fejleszteni, amelyek igazán tartósak és felhasználóbarátok. Pár év múlva  nagyon sok újítás, fejlesztés a túra piacon már neki volt köszönhető. Mint pl. az első duplafalú sátor ötlete.

Åke Nordin fontosnak tartotta továbbá hogy a 60-es évek svéd lakosságát kimozdítsa az akkoriban komoly szociális problémákat okozó depresszióból. Az első  Fjällräven Classic vándortúra megszervezésével tömegek indultak ki a természetbe a négy fal közül egy igazán egyszerű megoldást kínálva erre a komoly társadalmi válságra.

Manapság a Fjällräven egyet jelent a környezettudatos kereskedelemmel, tartós túrafelszerelések gyártásával valamint olyan túrák, illetve kirándulások szervezésével, amelyekkel segíti az emberek természethez való visszatalálását. Immáron már nem csak Svédországban, hanem itt Magyarországon is.

K: Ez egy teljesítmény túra?

V: Nem, sokkal inkább egy nomád élménytúra, amellyel a vándortúrázás hagyományait szeretnénk újjáéleszteni Magyarországon. Ezzel együtt vannak időbeli keretek, melyek betartásával tudsz csak végigmenni a kijelölt útvonalon. 

K: Miért érdemes részt venni a Fjallraven Vándortúrán?

V: Minden pillanat, amit az ember a természettel és egyúttal önmagával tölthet, igazi ajándék. Viszont több napra, több éjszakára belevetni magad a természetbe, sátorozni olyan meghatározó élmény, ami nemcsak testi, lelki, de szellemi megújulást is ad. Nem beszélve arról, hogy óriási buli és folyamatos sport a legjobb edző teremben! :) Ragyogó helyeket, hazánk meseszép, védett tájait láthatod. Emellett egy lelkes és motivált szervező csapat, az Equinox Trekking Club lesz a támaszod a túra 5 napja alatt.

K: Kik jönnek még a túrára?

V: Te, a régi és az új barátaid.

Bízunk benne, hogy minél több természetbarát, felfedező lelkű, szabadságvágyó embernek tudunk emlékezetes nyárvégi kalandot nyújtani.

K: Benne leszek a TV-ben (vagy más médiában)?

V: Igen, előfordulhat, mert a túráról kép és hanganyag készül.

K: Egyéb, felmerülő kérdéseimmel kihez fordulhatok?

V: A szervezőkhöz a megadott elérhetőségek bármelyikén.

K: Futva is teljesíthetem a távot?

V: Igen, akár futva, akár békaügetésben vagy pókmászásban is. Az a fontos, hogy minden naphoz adott táv tartozik és minden résztvevő szállása esténként azonos helyen van, a napi távot mindenki a saját tempójában teljesítheti.

K: Ez egy verseny? Mit kap a győztes?

V: A Fjällräven Vándortúra nem verseny. De minden teljesítőt megajándékozunk egy felvarróval.

2. Jelentkezés

K: Hogyan lehet regisztrálni?

V: A weboldalunkon:http://www.fjallraven.hu/classic/fjallraven-vandorturara-fel/jelentkezes minden információt és segítséget megtalálsz ezzel kapcsolatban.

K: Van lehetőség csoportos, vagy családi kedvezmény igénybevételére?

V: A jövőben tervezünk ilyen kedvezményt, de egyelőre erre még várni kell.  

K: Mi történik, ha regisztrációs díj befizetése után mégsem tudok részt venni a Vándortúrán?

V: A regisztrációd másra átruházhatod, de erről minden esetben értesíteni kell bennünket az vandortura@fjallraven.hu címen.

K: Van részletfizetési lehetőség?

V: Nincs, részletfizetési lehetőséget nem tudunk biztosítani.

K: Mit tartalmaz a részvételi díj?

V: • transzfert Felsőtárkányból Aggtelekre

• szállást a kijelölt szálláshelyeken, saját sátorban

• esténként egy tál melegételt a szálláshelyen

• csomagmegőrzést a célnál

• RAJTCSOMAGOT

• kötelező balesetbiztosítást

K: Mit tartalmaz a RAJTCSOMAG?

V: • egy gázpalackot: 210 grammos menetes Primus vagy egy 110 grammos szúrós palack

• reggeli: hideg élelem, ebéd: gázfőzőn elkészíthető zacskós ételek

• térkép, térképvázlat az útvonalról vízhatlan tartóval

• pecsételő füzet

• szemeteszsák

K: Lehet-e menet közben csatlakozni a túrához?

V: Sajnos ez nem megoldható.

3. Előkészületek – felszerelés, edzettség

K: Mit pakoljak a hátizsákba?

V: • Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)

• Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz

• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő

• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.)

Termék tipp: Waterproof packbag

• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő

• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium),  szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral

• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést

• Szúnyog és kullancsriasztó

Ezen túl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít!

K: Milyen ruházatot vigyek magammal?

V: • legalább 4 db alsónemű, sok zokni

• 1 garnitúra hosszú aláöltözet

• Meleg gyapjú felső, vagy pehely, vagy szintetikus töltet. Ha fázós vagy, akkor +1 extra réteg hasznos lehet. Ezek kispárnaként is szolgálhatnak éjszakánként.

• Hűvös éjszakákra egy könnyített pehely mellény vagy kabát.

• Esőruházat (kapucnival) (hydratic vagy gore-tex anyagok)

• Sapka, vagy kalap nap ellen

• Szandál vagy sportcipő

• Esőhuzat a hátizsákodra

K: Milyen felszerelést vigyek magammal?

V: Csak azt, amire szükséged lehet. A zsákod neked kell vinned. További részleteket itt olvashatsz.

K: Milyen időjárásra számíthatok?

V: Az évszaknak megfelelően kell számítani napsütéses és esős napokra is.

K: A szállásokon lehet-e telefont/akkumulátort tölteni?

V: Mobiltelefon és okostelefon töltési lehetőség: minden ellenőrző ponton és szálláshelyen megoldott. A töltőt se hagyd otthon!

K: Milyen edzettségi szint szükséges a túra teljesítéséhez?

V: Ha eldöntöd, hogy végigcsinálod, akkor átlagos edzettség is elegendő lesz a teljesítéshez.

Azt azonban tartsátok szem előtt, hogy 5 napon keresztül folyamatosan megyünk és a  10-20 kg-os felszerelésed viszed a hátadon.

K: Mit csináljak, ha vízhólyag lesz a lábamon?

V: Fertőtlenítsd és ragaszd le tapasszal.  Ha már folyadékkal telt a vízhólyag, akkor lábmosást követően szúrd ki egy fertőtlenített tűvel. A következő állomáson pedig mutasd meg az ügyeletes egészségügyisnek. Túraboltokban kapható speciális vízhólyag elleni tapasz, érdemes pár darabbal készülni.

K: Mit tegyek, hogy ne legyen vízhólyag a lábamon?

V: Minden nap moss lábat és cserélj zoknit. A nagyobb pihenők alatt vedd le a cipődet és szellőztesd, nagy melegben pedig hűtsd le a lábadat hideg vízzel, ha módod van rá.

Segít a megfelelő túra zokni, a jól szellőző lábbeli és a hintőpor használata. Ha beázik a bakancs vagy erősen megizzad a lábad napközben, akkor cserélj zoknit naponta akár többször is.

4. Utazás, logisztika

K: Mivel/hogyan utazzak a starthelyre?

V: Két megoldás lehetséges:

1. Tömegközlekedéssel: közvetlenül Budapestről vonattal, busszal utazhattok Aggtelekre Miskolcon keresztül.

2. Telekocsival, saját autóval:  először a célállomásig gyertek, onnan  transzfert biztosítunk Aggtelekre, melyhez előzetes regisztráció szükséges a jelentkezésilap kitöltésekor. Az autókat őrzött helyen hagyhatjuk a célállomáson, Felsőtárkányban, amikre legkésőbb augusztus 05. szombat délig biztosítunk őrzést. Javasoljuk, hogy aki telekocsit szeretne igénybe venni, az egyeztessen a Vándortúra Facebook oldalán a többi résztvevővel. 

K: Hogyan jutok haza?

V: A cél Felsőtárkányban lesz. Onnan az érkezés módjának megfelelően tömegközelkedéssel, (busszal, vonattal) vagy telekocsival tudsz hazautazni. Menetközben is kiszállhatsz a túrából, a kapcsolódó menetrendekről az ellenőrzőpontokon kaphatsz információt.

K: Hogyan jutok vissza a starthelyen parkoló gépkocsimhoz?

V: Ha autóval érkezel, akkor célszerű a célnál, Felsőtárkányban parkolni. Onnan transzfert szervezünk előzetes regisztráció alapján Aggtelekre. Felsőtárkányban a szervezők legkésőbb augusztus 05. szombat délig biztosítanak őrzést a rendezvény területén hagyott gépkocsikra.

5. Biztosítás, biztonság

K: Kell-e külön biztosítást kötnöm a túra idejére?

V: A regisztrációs díj tartalmaz a túra idejére megkötött balesetbiztosítást.

K: Hol kaphatok segítséget, ha sérülés ér?

V: Az ellenőrző pontokon, illetve a megadott telefonszámon. 

K: Elinduljak-e egyedül a túrán?

V: Természetesen elindulhatsz, ennek semmi akadálya. Teljesen egyedül úgysem leszel, hiszen az ellenőrző pontokon és a szálláshelyeken mindig lesz társaság, segítség.

K: Mit tegyek, ha vadállatokkal találkozom az erdőben?

V: Őrizd meg a nyugalmadat, ha nem lépsz fel támadóan az állat el fog menni. Fölöslegesen ne riogasd az állatokat, az erdő az ő otthonuk!

6. Ellátás útközben, mire lesz szükség egy-egy nap

K: Milyen élelmiszereket vigyek magammal?

V: Napi háromszori étkezést biztosítunk. Ezen túl lehetőleg magas energia tartalmú, rostokban gazdag táplálékot, gyümölcsöket, zöldségeket csomagoljatok.

K: Mennyi ivóvizet vigyek magammal naponta?

V: Minimum napi 2-3 liter folyadékbevitel ajánlott, de egyszerre elég ha 1 liter víz van nálad, mert rendszeresen lesz utántöltési lehetőség. Az útközbeni vízvételi lehetőségeket a rajtcsomagban és a honlapon jelöljük. 

K: Hol tudok útközben élelmiszert vásárolni?

V: Az út közben érintett települések közértjeiben lesz lehetőséged vásárolni. A RAJTCSOMAGBAN erről is kapsz részletes információt. 

K: Milyen tisztálkodási lehetőségek vannak?

V: A táborhelyeken, kempingekben, vizesblokkokban hideg vizes mosdási lehetőség biztosított. A túra során a fürdési lehetőség opcionális, nem biztos, hogy mindenkinek jut meleg víz az egyes helyeken. Mivel nomád vándortúrát tervezünk, ezért nem a kényelem megteremtése a legfőbb cél. Kérjük, ezt vedd figyelembe a felkészülés folyamán.

7. Rajt

K: Hogyan zajlik a rajt?

V: Az első napon augusztus 22-én reggel 9 órakor van az indulás. A RAJTCSOMAGOT az indulás előtt adjuk át, valamint vele együtt a reggelit. A további napokon a reggeli osztását követően indulhatsz, ami reggel 8 és 10 óra között történik, de legkésőbb 11 óráig el kell hagynod a szálláshelyet.

K: Milyen ellátást/támogatást kapok a regisztrációs díjért cserében?

V: • transzfert Felsőtárkányból Aggtelekre

• szállást a kijelölt szálláshelyeken, saját sátorban

• esténként egy tál melegételt a szálláshelyen

• csomagmegőrzést a célnál

• RAJTCSOMAGOT

• kötelező balesetbiztosítást

8. Egy túranap menete

K: Hány óráig kell elhagyni a szálláshelyet?

V: Kérjük, hogy 11-ig hagyd el a szálláshelyet, hogy még biztosan sötétedés előtt beérj az aznapi célba.

K: Meddig kell beérkeznem a szálláshelyre?

V: Igyekezz sötétedés előtt megérkezni. Az esti meleg étel miatt javasoljuk, hogy 8 óráig érkezz meg a szálláshelyre.

K: Mi a teendő, ha útközben feladom a túrát?

V: Ha útközben feladod a túrát, kérjük, mindenképpen jelezd ezt a legközelebbi ellenőrzőponton, illetve a megadott telefonszámon.

K: Hol szállhatok ki, ha fel akarom adni?

V: Bárhol kiszállhatsz, az ellenőrzőpontokon és a szálláshelyeken a szervezőktől kaphattok információt az adott helyről induló tömegközlekedés menetrendjéről.

K: Kapok térképet?

V: A RAJTCSOMAG része egy térképvázlat, mely az útvonalon kívül egyéb hasznos információkat is tartalmaz. Legyen nálad papír alapú turistatérkép is (Aggtelek és Bükk).

K: A túra során milyen útjelzéseket, jeleket kell követnem?

V: A túra útvonala a Kék-Túra útvonalával részben megegyezik, ezen kívül pedig megkülönböztetett, ideiglenes jelzések is kalauzolni fognak. Kövesd a rókát, a Fjallraven logóval ellátott jelzéseket.

K: Mit kell tennem az ellenőrzőpontoknál?

V: Pecsételtetned kell a füzetedbe.

K: Mi vár rám a célban?

V: A célban kipihenheted a túra fáradalmait. Meleg étellel, jó bulival várunk.

K: Este milyen programok lesznek?

V: Az első, második, harmadik és negyedik estén a meleg vacsi után rád lesz bízva, amihez kedved lesz pl: beszélgetés, ismerkedés, pihenés.

Az utolsó estén viszont egy koncerttel egybekötött bulit szervezünk az összes befutó számára.

K: Lesz térerőm az útvonalon?

V: Ez a szolgáltatótól és a terepviszonyoktól is függ, de az biztos, hogy a teljes útvonalon nem minenhol van térerő.

K: Lesz wifi a táborhelyeken?

V: Wifi nem lesz.

K: Milyen iratok legyenek nálam?

V: Legalább egy fényképes személyazonosításra alkalmas igazolvány és a társadalombiztosítási kártyád.

9. Általános előírások

K: Kötelező-e az 5 napos menetidőt tartani?

V: Igen, szervezési szempontból ez elengedhetetlen feltétel. 

K: Hol tudok tüzet gyújtani?

V: Útközben tüzet rakni TILOS! A táborhelyeken a kijelölt tűzrakóhelyeken lesz tábortűz (amennyiben nem lesz tűzgyújtási tilalom). Emellett gázfőző használata megengedett, amihez gázpalackot biztosítunk.

K: GPS használata megengedett? Kapok GPS tracket?

V: Igen, a GPS track elérhető, letölthető a honlapról GPX formátumban!

K: Van-e életkori határ? Kiskorúak indulhatnak-e?

V: 18 év alatt csak szülői felügyelettel, vagy írásbeli szülői beleegyezéssel.

K: Hol táborozhatok le?

V: Kizárólag a kijelölt táborhelyeken, kempingekben, ezeket a napi távok végén fogod megtalálni. 

K: Mit tegyek, ha eltévedtem, vagy nem érem el este a szálláshelyet?

V: Kérj segítséget egy arra járótól, ha szükséges, hívj fel minket a megadott telefonszámon.

K: Muszáj a kijelölt táborhelyeken aludni?

V: Igen. Ez a részvétel egyik feltétele is.

K: Lehet-e kutyát magammal hozni?

V: Nem. Az érvényben lévő jogszabályok szerint erdőben kutyát csak pórázon vezethetsz, a napi távok és terepviszonyok miatt a túra így, sem neked, sem a kutyádnak nem lenne élvezhető.

K: Mikor érkezhetek leghamarabb a célba?

V: Ez az utolsó napi, szombat reggeli indulásod idejétől és a tempódtól függ.

K: Mit kell tennem az általam “termelt” hulladékkal? Hogyan gyűjtsem, hol tudom leadni?

V: A rajtcsomag tartalmaz egy speciális, strapabíró, jól záródó műanyag zsákot, ebben tartsd magadnál a hulladékot. A legtöbb szemetet magával hozó illetve gyűjtőt egy hátizsákkal ajándékozzuk meg. Aki nem szeretne részt venni ebben a játékban és a túra végéig magával vinni a szemetet, az útközben található hulladékgyűjtőket használhatja.

Több helyen lehetőség lesz szelektív gyűjtésre, kérjük, ahol van, ott azokat használd!

K: Mit csináljak, ha nincs a közelben WC?

V: Próbáld, a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett végezni a dolgodat! Ha nagyobb, mint egy gyufásdoboz, akkor ásd el! A papírzsebkendőt/ törlőkendőt kérjük szintén elásni, vagy a hulladékkal együtt összegyűjteni!

Karácsony előtti szállításhoz a rendelés határideje: 2015-12-17T15:00 Meghosszabbított Karácsonyi Áru Visszaküldés 2016. január 15-ig, a 2015. november 20. és december 31. közötti rendelésekre