Termékkeresés:

2. nap Gömörszőlős - Uppony

Reggel indulás után a kék jelzést tovább követve beérkezünk Kelemérre és elhaladunk a Tompa emlékház, majd egy kicsivel feljebb a Nemzeti Park Mohos-ház bemutató helye mellett. Mivel a napi távok kényelmesen teljesíthetőek, így akár be is nézhetünk ezekre a helyekre. A Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Terület(Kismohos, Nagymohos) egyedülálló, a jégkorszakból itt maradt természeti látnivalók Észak-Magyarországon. Ez a körzet szigorúan védett terület, ezért az útról semmiképp ne térjünk le, és fokozottan ügyeljünk a környezetre. Akinek van kedve a kék L jelzésen néhány száz méteres kitérővel felmászhat a Mohos-várba is. A lápok vidékét elhagyva leereszkedünk a Szörnyű-völgybe, ahol először a Pálma-forráshoz érkezünk meg. Itt korlátozott mennyiségben tudunk vizet venni, mert a víz nagyon gyengén folyik. Továbbhaladva megtaláljuk a festői szépségű putnoki halastavat és második napi ellenőrzőpontunkat is.

Utunkat folytatva megérkezünk Putnokra, ami egy viszonylag nagy város, jól felszerelt élelmiszerboltokkal rendelkezik, így feltölthetjük készleteinket, pihenhetünk kicsit. A Gömöri Múzeum a térség néprajzát, történelmét mutatja be. Putnokot elhagyva a Sajó hídján átkelünk, majd a folyóparton az ártérben vezető ösvényen folytatjuk utunkat, míg meg nem érkezünk Sajóvelezdre. A települést elhagyva a kék átlós jelzésen érjük el az Upponyi-hegységet, majd két km után megérkezünk a Damasa-szakadékhoz. A szűk sziklaszorost valószínűleg a XVIII-XIX. századi földrengések által kiváltott blokkcsuszamlások hozták létre: a mély patakvölgy mentén a víz által gyakorta átáztatott üledékeken a nehéz andezittufa-takaró két hatalmas, valamint több kisebb tömbben lecsúszott a völgybe. A tömbök között a szűk, sötét hasadékokban gyakran még nyáron is lehet havat találni. Különös hangulatú rejtelmes hely ez, az embert könnyen magával ragadja a látvány. Nyáron a zöld lombokkal izgalmas és sejtelmes, ősszel fantasztikusan színes. A szurdok megcsodálása után a kék kereszt jelzésen kapaszkodunk fel a Szilas-tetőre. A csúcsot elhagyva meseszép réteken ereszkedünk lefelé, innen már látjuk Uppony templomtornyát és házait. Nagyjából fél órás ereszkedés után megérkezünk a településre, ahol a helyi focipályán lesz aznapi táborunk.

Aki még nem fáradt, és maradt benne erő egy kis plusz sétára, annak javasoljuk, hogy másszon fel az Upponyi-szoros peremén található kereszthez, és csodálja meg a szoros, valamint a Lázbérci víztározó panorámáját! Nagyjából egy órás út oda-vissza, és van benne kaptató is, de a látvány simán megéri a plusz erőfeszítést.

Távolság: 25,5 km Szint: 604 m

Karácsony előtti szállításhoz a rendelés határideje: 2015-12-17T15:00 Meghosszabbított Karácsonyi Áru Visszaküldés 2016. január 15-ig, a 2015. november 20. és december 31. közötti rendelésekre