Termékkeresés:

3. nap Uppony - Szentlélek

A falut dél felé elhagyva a kék kereszt jelzésen indulunk el felfelé a Csermely-patak völgyében. A Bükk második legjelentősebb mellékvízfolyása a Csernely-patak, mely az Upponyi-szigethegységben ered és a Lázbérci-víztározóban egyesül a Bán-patak vizével. A Csernely-patak teljes hossza 17,2 km. Pisztrángos víz, vagyis olyan tiszta, hogy a pisztráng is megél benne! Ez a rész komoly kihívás lesz, összesen 14 gázlón keresztezi az ösvény a patakot, ahol bizony a vízben kell gyalogolni, így a vízállástól függően kell felkészülni a kalandra!

Pár kilométer után a jelzés elkanyarodik, de mi továbbra is a völgyben folytatjuk utunkat egészen Nekézseny község határáig. Itt víz és élelmiszer vásárlási lehetőséget is találunk. Innen egy jelzetlen ösvényen haladunk a Nagyvisnyó határában található Bánvölgye Ifjúsági táborig. Itt megtaláljuk a napi ellenőrző pontot a Fapuma nevű büfénél.

Bélyegzés után a sárga turista jelzésre térünk, amely elkalauzol a Dédesi-várhoz. Dédes vára a 13. században épült IV. Béla királysága idején, közvetlenül a tatárok kivonulása után. Építője Ákos nembeli Ernye bán, a király hűséges híve volt. A várat 1567. április 1-jén kezdték el ostromolni a törökök Hasszán temesvári pasa vezetésével. A várat kezdetben Kávásy László, majd ennek halála után Bárius (Bory) István várnagy védte. Noha 15 napig bámulatos ellenállással harcoltak a várvédők az óriási túlerővel szemben, a fogyatkozó készletek mellett egyetlen esély maradt: a menekülés. A vár parancsnoka a megmaradt puskaport a vártorony alá hordatta össze, majd a védők egy rejtett alagúton elhagyták az erődöt. A kanóc tüze akkor ért a puskaporhoz, amikor a törökök diadalittasan berontottak a várba.

Az építményt több száz török katona sírjává vált. Hasszán pasa bosszúból a vár megmaradt részét is leromboltatta. A vár egy bástyájának sarokfalai még láthatók, illetve az egykori erőd helyén több helyen várfalmaradványok tűnnek elő a bokrok közül. Ezek állapota igencsak leromlott. A vár dombról leereszkedve az út megkerüli a Kis-Dédes várának keresztelt sziklatömbjét, majd a Vár-völgyben kezd el ismét emelkedni, ahol a sárga jelzésen a Mária-forrás majd a Látó-kő érintésével fel is visz minket a Bükk-fennsíkra, és megérkezünk szálláshelyünkre a Szentléleki turista parkba. A Látó-kő tetejére érdemes felmászni, mert nagyon szép a kilátás, de legyünk nagyon óvatosak!

Távolság: 21,3 km Szint: 1026 m

Karácsony előtti szállításhoz a rendelés határideje: 2015-12-17T15:00 Meghosszabbított Karácsonyi Áru Visszaküldés 2016. január 15-ig, a 2015. november 20. és december 31. közötti rendelésekre