Termékkeresés:

4. nap Szentlélek - Bükkszentkereszt

A 4. nap reggelén indulás után megnézhetjük a Szentléleki kolostor romját. A szentléleki pálos kolostor gótikus műemlék kolostorrom. A Bükk rejtekében, 710 m magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült föl a pálos szerzetesek kolostora, igazi remeték számára való helyen. A kolostor romját a  kék jelzésen hagyjuk magunk mögött, majd leereszkedünk Ómassára. A település Fazola Henriknek és a Garadna-pataknak köszönheti létrejöttét. Fazola 1771-ben az előző évben talált vasérc feldolgozására építtetett vaskohót itt, ahol fel tudta használni a vízenergiát. Utunkat a Garadna völgyének déli oldalán folytatjuk a sárga jelzésen. Kisvártatva elérjük a Sebes-víz mésztufa vízesését. A Sebes-víz völgye a Bükk-hegység legnagyobb esésű szurdokvölgye, amelyben csodálatos vízesések alakultak ki az évszázadok alatt. A Sebes-víz a mésztufa lépcsőkön folyik le a Garadna völgyébe és torkollik bele gyűjtő patakba. A túrát a szintben haladó széles erdészeti úton folytatjuk tovább és visszaereszkedünk a Garadna völgyébe. Az Őskohóhoz, majd a  Hámori-tóhoz érkezünk, és a partján szépen kiépített sétányon sétálunk végig, ami kényelmes, látványos pihenőhelyet biztosít a nap közepén. Lillafüreden keresztül a piros és zöld jelzéseken és a Szinva-patak völgyében haladunk tovább és megkezdjük a felkapaszkodást Fehérkőlápára. Akinek van kedve, tehet egy rövid kitérőt a sziklához a háromszög turista jelzésen, és lenézhet a Garadna völgyébe. Innen is nagyon szép a kilátás!

A hegytetőt elérve a Fehérkőlápai turistaházban találjuk meg az ellenőrzőpontot. Itt szintén van lehetőség hozott élelmiszer és a helyi konyha ételeinek fogyasztására is. A komoly emelkedőt kipihenve vághatunk neki a következő szakasznak, beérkezünk Bükkszentkeresztre, ami 600 m-es tengerszint feletti magasságával az ország egyik legmagasabban fekvő települése. Átsétálva a falu utcáin befutunk a Szentkereszti Ifjúsági táborba, negyedik szálláshelyünkre.

Távolság: 19,7 km Szint: 869 m

Karácsony előtti szállításhoz a rendelés határideje: 2015-12-17T15:00 Meghosszabbított Karácsonyi Áru Visszaküldés 2016. január 15-ig, a 2015. november 20. és december 31. közötti rendelésekre