Termékkeresés:

article

A pehelykabát

Épp egy expedícióra indulsz? Szélsőségesen hideg időjárási körülmények között akarsz túrázni? Igen nagy magasságokban? Kutyaszánnal fogsz utazni? Vagy épp lékhorgászatot tervezel szikrázó hideg napokon? Ha igennel válaszolsz bármelyik kérdésre is, akkor biztosan jól fog jönni egy vastag, kitűnő minőségű pehelykabát. Az ok pedig nagyon egyszerű – ha extrém hidegben szeretnél melegben lenni, a jó minőségű pehelykabát - verhetetlen.

Fjällräven pehelykabát

Több mit 40 éve dolgozunk pehellyel mint szigetelő töltettel, és minden egyes alakalommal igyekszünk a legmagasabb minőségű alapanyagokat alkalmazni. Amikor a sokat tapasztalt sarkköri kutatók panaszkodtak Ake Nordinnak, a Fjällräven megalapítójának, hogy a meleg ruhák nem igazán tartják őket melegen, Ake döntött. Senkinek sem lenne szabad soha többé fáznia, amíg kint tartózkodik! Ez a döntés eredményezte a mára klasszikusnak számító Expedíció pehelykabát 1974-es bevezetését, mely azóta világhírnévre tett szert.

A legjobb minőségű pehelykabát

Számos ok szolgál annak bizonyítására, amiért pehelykabátjaink annyira népszerűek - a legkiválóbb minőségű pehely és a rendkívül ötletes konstrukció csak kettő a sok közül. Az egyik legismertebb szakkifejezés, amivel találkozhatsz a pehelykabátok kapcsán a CUIN (cubic inches – estenként, a „töltet mennyiségére” utal), ami azt hivatott meghatározni, hogy az adott pehelytöltet mennyire tudja magát „felfújni”, azaz mennyi levegőt ejt csapdába. Két másik kifejezéssel is találkozhatsz.
Az egyik a „loft” (levegősség vagy levegő-térfogat), amivel azt fejezik ki, hogy milyen vastag levegős szigetelőréteget képez a töltet, a másik pedig a „szigetelés”, amivel pedig azt próbálják meghatározni, hogy milyen mértékben képes az adott ruhadarab a hő megtartására, szigetelésére. Minél levegősebb (minél vastagabb a loft), annál jobb a szigetelése. A loftot a pehely-toll arányával határozzák meg. Mindegy, hogy milyen márkát választasz, győződj meg róla, hogy a CUIN magas értékű és a termék jó arányú pehely-toll keverékkel rendelkezzen. Bővebben az alábbiakban foglalkozunk ezzel a mértékegységgel.

A pehelykabátok CIUN értéke – a hőszigetelés mértékegysége

Pehelykabátjainkat a CUIN értéke alapján, azaz az ún. „töltet mennyiség” segítségével osztályozzuk. Ez méri a pehelytöltet levegősségét, „felfújhatóságát”, azaz megmérjük, hogy mennyi térfogatot (köbméter) tölt meg egy unica (1 ounce = 27.3 g) pehely. CUIN a cubic inches rövidítése. Az egyszerűség kedvéért azt mondhatjuk, hogy minél magasabb a kabát CUIN értéke annál jobb a szigetelése, feltételezve, hogy a pehelykabát minden más tulajdonsága válzozatlan. Azonban számos további tényező befolyásolja a pehelykabát minőségét, pl. a pehely-toll keverék aránya.

A pehelykabát pehely-toll töltete

A pehely nagyobb mennyiségű levegő megkötésére, megtartására képes, mint a toll, ezért sokkal jobb hőszigetelő. Így minél nagyobb a pehelytöltet aránya a kabátban annál jobban fog szigetelni összehasonlítva egy ugyanolyan súlyú, de más töltettel rendelkező kabáttal. A termékismertető cédulán feltüntetett "90/10" arra utal, hogy minden 100 grammnyi töltet 90 grammja pehely.

További nélkülözhetelen részletek

Nem csak a kitűnő minőségű pehely és a magas pehely-toll arány teszi ezen kollekció kabátjait annyira népszerűvé és oly meleggé. A kabát kapucni része nagyon tágas ám zsinórral egészen szűkké összehúzható, csupán résnyi nyillást hagyva a szemeknek az igen zord, szeles, hideg napokon. A cipzárt védő, takaró rész megakadályozza, hogy a szél keresztül fújjon azon, míg a ráhelyezett patentsor segíti annak biztonságos rögzítését. A patentsor révén a kabát egyúttal könnyen nyithatóvá válik a felesleges nedvesség és hő távozásához. A normál zsebek mögé mi még egy plusz kézmelegítő zsebet is helyeztünk a vállrész köré pedig extra párnázatot, hogy azok akkor is tartsák meleget és a pehelykabát alakját, ha nehéz hátizsákot cipelünk vagy a zsebekbe súlyabb dolgokat pakolunk.

Láthatod, hogy számtalan oka van amiért világszerte annyian a Fjällräven pehelykabátok mellett döntenek. Ők talán nem is ismeri a fentiekben felvázolt szempontokat, de minden egyes Fjällräven pehelykabát tulajdonos megérti azok hatásait, amint a hideg tél beköszönt. Ha még nincs Fjällräven pehelykabátod, klikkelj "a mi pehelykabátjaink" címszóra egy nagyszerű áttekintésért, vagy látogass el a Termékek kategóriájához és kattints a kabátokra.