Termékkeresés:

article

Egy klasszikus túraruha megszületése

Az 1960-as években a túraruházat jóval kevésbé volt praktikus, mint ma. Az 1966-os grönlandi hegymászó expedíció során (melyhez Fjällräven biztosította a hátizsákokat és az akkor forradalmian újszerű thermo sátrakat) nyilvánvalóvá váltak hiányosságai. Hazatérésük után az expedíció tagjai részletekbe menő eszmecseréket folytattak Åke Nordinnal, a Fjällräven alapítójával a túrafelszereléssel és -ruházattal kapcsolatban. Åke ennek hatására elgondolkodott egy kifejezetten túrázásra tervezett dzseki és nadrág gyártásán.

A síugró srác trükkje

Åkének volt egy speciális fejlesztésű szövete, ami túl nehéznek bizonyult ahhoz, hogy könnyű sátrak készüljenek belőle. Ebből az anyagból készített hegymászódzsekit, és ez lett a legelső Fjällräven ruhadarab. A dzsekit egy hegyi túra során tette próbára, és kiderült, hogy a szövet pontosan olyan tulajdonságokkal rendelkezett, mint amiket Åke egy túraruhához elképzelt: könnyű volt, igen erős,  és gyorsan száradt. Már csak a szövet vízhatlanságát kellett valahogy javítania. Ekkor Åkének eszébe jutott, hogy fiatalkorában otthon Örnsköldsvikben barátaival a síugratónál nem csak a síléceit waxolta a könnyebb siklás érdekében, hanem nadrágjának ülepét is „bewaxolta”", hogy ne ázzon át.

Åke elkezdett a méhviasz és a paraffin keverékével kísérletezni: felesége hajszárítójával próbálta felvinni ezt a keveréket a szövetre. Próbálkozásait siker koronázta: a viasz a szövetet vízhatlanná, szélállóvá, és még tartósabbá tette.

Így született meg a világ egyik legtartósabb túraruházati szövete. Åke elnevezte G-1000-nek; G mint Grönland. A viaszt Greenland Waxnak nevezte, a dzseki pedig 1968-ban került forgalomba Greenland dzseki néven. Még ma is a túrázók nagy kedvence.

Modern, praktikus szövet

Åke Nordin már több mint ötven éve tervezte a Greenland dzsekit, de a G-1000 szövet és a Greenland Wax népszerűbbek, mint valaha. Jó példa erre a Keb nadrág és Keb dzseki nevű technikai trekking ruhadarabok, melyek praktikusságukért és környezetbarát tulajdonságaikért nemzetközi díjakat is nyertek.

Åke példáján felbuzdulva a Fjällräven továbbfejlesztette a szövetet, ami ma már több változatban is kapható. Mindegyik megtartotta az eredeti anyag előnyeit, de mindegyiknek megvan a maga sajátos tulajdonsága is.