Termékkeresés:

article

Éltévedtél a dzsungelben?

Tételezzük fel, hogy bár találtál egy optimális menedékhelyet, bőséges étel és víz áll rendelkezésedre de teljesen eltévedtél. Ez először még jól is hangozhat és talán pont ez az amire vágysz a rohanó, zajos hétköznapoktól elszakadva, de talán mégsem úgy akarsz élni, mint Maugli a Dzsungel könyvéből. A sűrű dzsungel igen megnehezíti, hogy észrevegyenek, megtaláljanak, így előfordulhat, hogy saját magad megmentéséért kell útra kelni. Ha a helyzet így alakulna, itt találhatsz pár ötletet.

Viselj hosszú ujjú ruházatot és csússz át a növényzeten

A szükséges víz és felszerelések összepakolását követően, első lépésként öltözz hosszú ujjú felsőbe. Ez talán furcsának tűnhet mivel minden valószínűséggel meleg és párás idő lesz. De ha már voltál valaha dzsungelben, tudod, hogy a dzsungel aljnövényzete sűrű, tüskés és igen nehéz átvágni rajta. Hosszú ujjú felsőrész viselésével elkerüleheted a karcolásokat, a kisebb horzsolt és vágot sebeket és csökkentheted a fertőzés kockázatát. Az aljnövényzet között előrehaladva, hajolj előre, húzd össze a vállaid, húzd be a csípődet és szükség szerint lépj igen hosszúakat vagy nagyon rövideket, hogy sikeresen átcsússz a sűrű növényzeten.

Ha van egy éles késed az út könnyebbé válhat. De csak azt vágd ki, amit muszáj az előrébbjutás végett, egyedül a saját magad ösvényének kialakítására koncentrálj. Ha egy szép, széles ösvényt próbálsz vágni, túl hamar kifáradhatsz. Ha nincs éles kés nálad keress egy botot az előtted lévő sűrű aljnövényzet szétválasztására. A bot segíthet a kígyók, pókok odébb mozdításában is, ne feledj kedvesnek lenni velük.

Fejlessz dzsungel szemet

Próbálj kifejleszteni egy un. "dzsungel szemet" az útadon. Váltakozva nézz messze előre, az előtted lévő útszakaszra és a közelre, közvetlenül a lábad előtt lévő területre. Előre nézve, igyekezz átnézni a fákon, kiszúrva a tisztásokat. Ezt hívják "dzsungel szem" technikának, azaz nem csak egyszerűen a közvetlenül előtted lévő bokrokra, fákra fokuszálsz, hanem távolabbra tekintesz és észreveszed a lombok közötti tisztásokat. „Átlátni” a dzsungelen nem csak átnézni rajta! Ugyanakkor nem felejtesz el időnként a lábad elé sem pillantani, hiszen a növényzet alatt eltakarva, már kitaposott útra lelhetsz.

Annak érdekében, hogy véletlenül se járj körbe-körbe, válassz egy objektumot mintegy 50 méterrel előtted. Odaérve ehhez, tekints vissza abba az irányba amelyről jöttél, majd válassz egy új pontot az egyenes irányt tarva. Utadon ne feledd a vadon élő állatok jelentette veszélyt sem! Ha lassú, határozott tempóban haladsz előre, folyamatosan figyelve, hallgatózva – elkerülehetd annak az esélyét, hogy véletlenül belesétálj egy jaguárba.

A fenti tanácsokat szem előtt tarva, remélhetőleg gyorsan menedékre találsz és egy lélegzetelállító történeted is lesz a következő tábortűznél.