Termékkeresés:

article

Felkészülés a Vándortúrára

A Fjällraven Vándortúra sikeres teljesítéséhez jól felkészültnek kell lenned. A túra során nemcsak a tested, de a tudásod és a felszerelésed is próbára lesz téve. Tegyél meg mindent, hogy edzésben légy, frissítsd fel túrázással kapcsolatos ismereteidet és ellenőrizd felszerelésedet. Ezen az oldalon hasznos ötletekkel segítünk neked a felkészülésben. Ha még több segítséget szeretnél kapni, akkor a linkeken keresztül eljuthatsz a túraoldalunkra, ahol további ötleteket és inspirációt szerezhetsz az előtted álló Vándortúrához.

Készítsd fel magad fizikálisan

Közel 110 km-t gyalogolni egy kb. 10-20 kg súlyú hátizsákkal, változó terepen, komoly kihívás. Ezért különösen fontos, hogy felkészítsük a testünket, hogy élvezni tudjuk a fantasztikus erdei- és hegyi környezetet. Így a Fjallraven Vándortúrára, mint egy izgalmas kihívásra és egyben élménytúrára emlékezhetünk majd.

Lábápolás és higiénia 

Ahhoz, hogy maximálisan élvezni tudd a Vándortúrát, már előzetesen gondját kell viselned a lábadnak. Ha most nincs is probléma vele, készülj fel rá, hogy a túra folyamán fokozott terhelésnek lesz kitéve!

Kérünk alaposan tanulmányozd át ezt a lábápolással kapcsolatos ismertetőt!

Törődj a lábaddal!

Még akkor is ha most nincs semmi probléma a lábaddal, horzsolás, feltörés előfordulhat a túra alatt. Valószínűleg hosszabban és messzebbre fogsz gyalogolni, mint általában és mindezt nehezebb hátizsákkal a szokásosnál.

A túra előtt

Használj lábreszelőt vagy habkövet, hogy eltávolítsd a kemény bőrt a lábadról. Ezt ismételd meg rendszeresen a túra előtt és kend be a lábad tápláló krémmel, hogy bőröd lágy maradhasson és ne tudjon könnyen kirepedezni.

Túracipőd / bakancsod legyen jól bejáratott, a körmeid pedig rövidre vágottak. Legesélyesebb a sarkak megfájdulása, ezért érdemes előre leragasztani őket.

Alaposan moss lábat. Használj széles, elasztikus ragtapaszt, mint pl. Leukoplast, Hansaplast, Salvequick. (Ezeket gyógyszertárakban, sportboltokban tudod beszerezni.)

Egy kb. 20 centiméteres darabot ragassz a sarkad és a lábikrád közé. (A sarok feletti részre.) Tartsd a lábadat normál pozícióban miközben a ragtapaszt felhelyezed. Végül simítsd el a gyűrődéseket. Óvatosan vedd fel a zoknidat, úgy, hogy a tapasz ne lazuljon meg közben. A tapaszt néhány napig nyugodtan hordhatod, tisztálkodás közben is.

Mindig viselj két pár zoknit egyszerre még nyáron is, mert azok egymást fogják dörzsölni nem pedig a lábadat. 

A túra alatt

Minden nap moss lábat és cserélj zoknit. A nagyobb pihenők alatt vedd le a cipődet és szellőztesd, nagy melegben pedig hűtsd le a lábadat hideg vízzel, ha módod van rá.

Amint a legkisebb jelét veszed a fájdalomnak, vagy vízhólyagnak, tarts szünetet és szánj időt a kezelésre, mert magától nem fog elmúlni, meggyógyulni.

Ha minden megelőzés ellenére kisebesedik a lábad, mosd meg alaposan, ragaszd le egy vízhólyag tapasszal, esetleg egy elasztikus tapasszal. Ha már folyadékkal telt a vízhólyag, akkor lábmosást követően szúrd ki egy fertőtlenített tűvel.

Ötlet: A biztosítótűt fertőtlenítheted egy öngyújtó segítségével.

A túra után

A lábaid végigvittek utadon és segítettek célod elérésében, most megérdemelnek egy kis pihenést. Szedd le az összes ragtapaszt, mosd meg a lábad vízzel és szappannal. Fedd be a nyílt sebeket egy laza kötéssel. Javasoljuk, hogy viselj papucsot, szandált néhány napig.

Higiénia

A táborhelyeken, kempingekben, vizesblokkokban hideg vizes mosdási lehetőség biztosított. A túra során a fürdési lehetőség opcionális, nem biztos, hogy mindenkinek jut meleg víz az egyes helyeken. Mivel nomád vándortúrát tervezünk, ezért nem a kényelem megteremtése a legfőbb cél. Kérjük, ezt vedd figyelembe a felkészülés folyamán.

Nagyon fontos, hogy legyél alapos a személyi higiéniáddal kapcsolatban és így minimalizáld a sebek kialakulásának kockázatát. Minden alkalommal, amikor a dolgodat végzed, fertőtlenítsd, lehetőség szerint pedig mosd meg előtte és utána is a kezedet, csakúgy, mint ételkészítés előtt. 

További információk / segítség túrabakancs választáshoz

Kevés olyan dolog van, ami annyira képes befolyásolni a hangulatunkat és motivációnkat, mint a lábunk kényelme. A túrabakancsod komoly terhelést kap a teljes túra időtartama alatt. Nem csak a testsúlyodat, hanem a hátizsákod súlyát is vinnie kell. Megvédi lábadat a kövektől, ágaktól és a nedvességtől. Ha utad túlnyomóan egyenetlen terepen vezet, akkor a bokádat is támogatja.

A bakancs kiválasztásánál figyelembe kell venned a túraútvonal felszínének típusát és a túra hosszát. Ha több napon át viszel egy nagy hátizsákot, jóval erősebb bakancsra lesz szükséged, mint egy egynapos túra estén. Ebben a témában sok segítséget kaphatsz speciális túrafelszereléseket, bakancsokat árusító boltokban.  A szakképzett eladók személyre szabott tanácsadással tudnak segíteni az igényeidnek és a túrának leginkább megfelelő bakancs kiválasztásában.

Méret és illeszkedés

A legfontosabb, hogy a bakancsunk ne legyen kicsi a lábunkra. Minimum egy centiméter legyen a nagylábujjunk (zokniban) és a bakancs orra között. Fontos, hogy lejtmenetben se érje el a lábujjad a bakancs orrát, mert az garantáltan körömfájdalomhoz vezet.

Ugyanilyen fontos, hogy milyen típusú bakancs illeszkedik legjobban a lábadra, ezért célszerű többféle modellt felpróbálni vásárlás előtt. Ha jól tartja a bokádat és sarkadat, akkor könnyebben elkerülhető a vízhólyag kialakulása. A bakancsnak az orrésznél is elég szélesnek kell lennie, hogy a lábizmok pihenni tudjanak.

Jó szívvel ajánljuk a Hanwag bakancsait. Ez a bajor cég az 1920-s évektől gyárt felső kategóriás lábbeliket, amelyekben ötvöződik a cipőkészítés klasszikus művészete a korszerű megjelenéssel, valamit a megújuló anyagok felhasználásával és a legújabb gyártási technológiákkal.

Erről bővebben: http://www.hanwag.de oldalon olvashat.

Kétrétegű zokni

A jó zokni kiválasztása legalább annyira fontos, mint a bakancs maga. Azt ajánljuk, hogy viselj minőségi zoknit, lehetőleg gyapjú vagy gyapjú/szintetikus keverékű anyagból. Sok hegyi túrázó visel két rétegben zoknit: egy szűkebbet és egy vastagabbat porózus anyagból. Így a bakancsban fellépő súrlódások a két réteg között fordulnak elő és nincsenek közvetlen hatással a lábunkra.

Határozottan az a véleményünk, hogy nem jó ötlet pamut zokniban túrázni. A pamut magába szívja a nedvességet és táptalaja a vízhólyag kialakulásának.

Másik fontos tanács, hogy vegyük le cipőnket és szellőztessük át lábunkat, amilyen gyakran csak tehetjük és cseréljük nedves zokninkat szárazra. A száraz láb jelentősen csökkenti a vízhólyag kialakulásának lehetőségét.

A bakancsod legyen a barátod

Mielőtt egy hosszabb túrára indulsz, fontos, hogy jól betörd, bejárasd a bakancsodat. Bevett gyakorlat szerint a bejáratás során legalább 100 km-t gyalogolj benne. Ez nagymértékben hozzásegít majd az olyan problémák elkerüléséhez, mint pl. a vízhólyagok kialakulása.

Öreg szerelem sohasem rozsdásodik (svéd közmondás) vagy mégis?

Ha a bakancsod már jó pár túrára elkísért és be van járatva, akkor is érdemes törődni vele. Ellenőrizd a varratokat és cseréld ki a megviselt talpbetétet – ezek úgynevezett kopó elemek a bakancson.

Ellenőrizd a cipőfűzőket és győződj meg róla, hogy a bőr felületek jól kezeltek és nincs rajtuk repedezett felület, továbbá, hogy a varratok szakadás mentesek és hogy a talp nem vált el a bakancs felső részétől. Ne feledd, hogy bakancsod helyes tárolása nagymértékben meghatározza annak élettartalmát. A száraz és hűvös helyen történő tárolás az alapja a hosszú, közösen eltöltött túraéveknek.

A jó hátizsák kiválasztása, viselése és a csomagolás rejtelmei

Mindent, amire szükséged lesz a 110 kilométeres túra során magadnak kell vinned. Az okosan bepakolt és helyesen hordott hátizsák szükséges, hogy élvezni tud a lenyűgöző környezetet és túratársaid társaságát.

Segítség hátizsák választáshoz

Csomagolj okosan

A 'Mit vigyek magammal?' az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik.

A túra útvonalán a Bükkben szokásos nyárvégi, esetlegesen szeles, csapadékos idő várható, tehát mindenféleképpen készülj változatos időjárásra.

• Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)

 Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz

• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő

• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.),

Termék tipp: Waterproof packbags

• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő

• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegélycsomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium),  szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral

• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést

 Szúnyog és kullancsriasztó

Ezentúl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít!

Aludj jól

A Vándortúra során az általad, vagy túratársad által hozott sátorban fogsz aludni. A szabályok kötelezővé teszik a sátorban alvást, de egy sátrat többen is használhattok.

Jobb minőségű, meleg hálózsákot hozz magaddal. Változékony, nyirkos, hideg időben pedig jobb választás lehet a polifoam a felfújható matracoknál, mivel a polifoam jobban szigetel.

Akár párnát is hozhatsz 

Termék tippek: Travel pillow

Segítség sátor és hálózsák választáshoz.