Termékkeresés:

Egy ikonikus termék újjáéledése – újrahasznosított formában

Nemzedékek imádták, évtizedek óta használják, és az emberek világszerte a szívükbe zárták - anélkül, hogy az időtlen dizájn bármit is változott volna. Most pedig a Kånken új változata jelenik meg, amely csak egy dologban különbözik elődjétől: a Re-Kånken elkészítéséhez használt anyagok 95%-a újrahasznosított, és maga a táska is újrahasznosítható.

A Kånken már eredeti formájában is olyan termék, amely viszonylag kevés negatív hatást gyakorol a környezetre. Egyszerű, lényegre törő kivitelének köszönhetően előállítása sokkal kevesebb gyártási hulladékot eredményez, mint a bonyolultabb hátizsákoké. Strapabíró és olyan külsővel rendelkezik, amely hosszútávon népszerűnek bizonyult. Ezért, amikor felvetődött az ötlet, hogy a létező legfenntarthatóbb hátizsákot készítsük el, új megoldást kellett keresnünk.

“A klasszikus dizájnt leszámítva mindenben visszatértünk a kiindulóponthoz. A kihívást az jelentette, hogy a lehető legalacsonyabb környezetterhelést a tartós és funkcionális termékkel szemben támasztott igények kielégítése mellett érjük el,” nyilatkozta Svante Björkroth, a Fjällräven termékfejlesztő mérnöke és a projekt felelőse.

Míg az eredeti Kånken három különböző anyagból készült – egyikből maga a hátizsák, a másikból a belső zseb, a harmadikból pedig a pántok –, a Re-Kånken teljes egészében ugyanabból az anyagból van, az egyes részek csupán szövetvastagságukban különböznek.

A szóban forgó anyag az újrahasznosított poliészter. Egy Re-Kånken előállításához összesen 11 PET-palackra van szükség, és mielőtt újrahasznosításukra sor kerülne, a termékfejlesztők gondosan ellenőrzik, hogy a palackok ténylegesen használtak-e, és szelektív hulladékgyűjtő pontokról származnak-e. Elvégre ugyanis ez lenne az újrahasznosítás lényege. Az alapanyag kiválasztása időigényes feladatnak bizonyult.

Az első lépés olyan újrahasznosított szövet beszerzése volt, amely megfelel az általunk támasztott tartóssági követelményeknek. Nem elég csupán laboratóriumi tartóssági teszteket végezni. Az elkészített hátizsákot a való életben is le kell tesztelni. A pántokat húzni és rángatni kell, valamint a háthoz dörzsölni, és a mindennapi élet során használni.

A PET-palackokból kinyert poliészter teljesen műanyagszerű, nem olyan matt és merev, mint az eredeti Kånken szövet. De az újrahasznosított szövet felületét feldörzsölve, a külső szövetszálak kicsit érdesebbé válnak, így a szövet tapintása kellemesebbé válik, ahogy azt Svante és munkatársai akarták. Tényleg egészen olyan, mint az eredeti, néhány apró eltéréstől eltekintve.

“A Re-Kånkennek saját identitásra volt szüksége. A kerek embléma most is rajta van, de a Re-Kånken emblémáját hímzéssel alakítjuk ki, nem rávarrással,” mondta Svante Björkroth.

Az újrahasznosítás mellett a szövet festése is sokkalta környezetbarátabb. A szöveteket hagyományosan a gyártásfolyamat végén festik meg, miután a fonalat megfonták és abból a szövetet megszőtték. Ezt követően a vég szöveteket vegyszeres kádakba merítik, vízzel öblítik, és nagy szárítókemencékben megszárítják. Ez az eljárás rengeteg vegyszert, vizet és energiát igényel.

Amikor Svante és munkatársai fenntarthatóbb gyártási módszerek után kutattak, megtetszett nekik a SpinDye® (fonál-festés) nevű eljárás. Ebben a folyamatban az újrahasznosított poliészter fonalba fonása során adják hozzá a festékanyagot. Ezzel nagy mennyiségű vegyszert, vizet és energiát takarítanak meg. Ráadásul az eljárásnak vannak egyéb, nem környezetvédelmi előnyei is. Amikor a szövetet a hagyományos módszerrel festik, a szövet felszíne szívja magába a legtöbb színezőanyagot, de a SpinDye®festési eljárás során a színezőanyag egészen a fonal közepéig hatol. Ily módon a szövet színtartóssága jobb és napfény hatására kevésbé fakul ki.

A SpinDye® eljárás azonban egyelőre költségesebb, mint a hagyományos textilfestés. Ennek az az oka, hogy még alacsony iránta a kereslet. A beszállítóknak minden egyes szín esetében nagy volumenű megrendelésekre van szükségük ahhoz, hogy a fonalfestéses eljárás kifizetődő legyen, de a Re-Kånken esetében a Fjällräven meg merte tenni ezt a lépést.

Ahhoz, hogy egy termék könnyen újrahasznosítható legyen, nem tartalmazhat túl sokféle anyagot. A Re-Kanken esetében jelenleg csak a gombok, a cipzárak és a műanyag csatok nem készültek újrahasznosítható poliészterből. És ezek az alkatrészek könnyen eltávolíthatók. A hátizsák már ma is újrahasznosítható lenne, ha a szövet-újrahasznosítási infrastruktúra létezne.

“A hátizsák alkalmas az újrahasznosításra, emellett tartós termék, amely nagyon hosszú ideig kitart,” mutatott rá Svante Björkroth. Bőven megérte neki és munkatársainak az az idő, amit a Re-Kånken kifejlesztésére fordítottak.

„Nincs olyan kézikönyv, amely leírná, hogyan kell a lehető legfenntarthatóbb terméket előállítani. Ha könnyű volna, mindenki ezzel foglalkozna. Nekünk magunknak kellett kidolgoznunk az eljárást, és megtalálni a célunkhoz vezető utat. Ha más cégek is ezt akarnák, keresletet generálhatnánk az újrahasznosított műanyagból fonalfestéssel készült szövetek iránt. A költségek csökkennének, és több terméket lehetne előállítani e technológia alkalmazásával.”