Termékkeresés:

article

Fizikális felkészülés

Egy hosszabb hegyi túra, mint a Fjällräven Classic megkívánja, hogy a résztvevő mind fizikailag, mind mentálisan felkészült legyen. Függetlenül attól, hogy hány nap a tervezett túraútvonal, olyan erőfeszítéseknek teszed majd ki magad, amelyeket ritkán tapasztalsz a szokásos napi menetrend során. Az izmaidat, a lábaidat és az akaraterődet fogod tesztelni, és persze minél felkészültebb vagy annál jobban fogod élvezni a csörgedező patakokat, a drámai hegycsúcsokat.

1) Kezdd minél hamarabb!

Hosszabb túrákra egy általános edzettségi szint megléte nagyon fontos, különösen ott ahol még a szálláshelyedet is cipeled. A szív és a tüdő igen keményen munkának lesz kitéve tehát, hogy képes legyél a körülötted lévő természet élvezetére is viszonylag jó kondicíóban kell lenned. Ha fizikailag nem vagy igazán aktív egész évben, a felkészítő edzéseket érdemes legkésőbb hat hónappal az indulás előtt megkezdeni. Túrázás, kerékpározás, futás és úszás mind - mind nagyszerű formája annak, hogy kialakuljon egy megfelelő edzettségi szint.

2) Túrázás hegyvidéki terepen

Lábizmaid, a térd- és lábízületeid rendkívüli igénybevételnek leszenk kitéve. Annak érdekében, hogy a szervezet megszokja ezt az extra megterhelést, megkell próbálni azonos feltételeket teremteni, mint amelyekkel majd a túra során találkozol. Köves terepen való túrázás, hegyvidéki terepek bejárása mind -mind ajánlott. Legalább egyszer egy héten próbálj meg egy-egy hosszabb sétát tenni .

3) Szokd meg a hátizsákod!

Jól megpakolt hátizsákot cipelni elsőként akár igen kényelmetlen is lehet. Nyomja a vállaid majd a csípőd, így a lépések is egyre nehezebbé válnak. De ha időben elkezdesz egy könnyebb csomaggal túrázni, majd lassan növeled a súlyát, a szervezet megszokja a terhelést. Fokozatosan növeld a csomag súlyát, amíg el nem éred azt a tömeget, amit vinni fogsz a tervzett útra. Ne terheld túl a szervezeted - hiszen ez komoly sérülésekhez vezethet!

4) Törd be a túrabakancsodat!

Győződj meg róla, hogy csak már betört, bejáratott túracipőt vigyél az útra! Semmi sem rosszabb, mint sebeket szereni az úton a vízhólyagok miatt. Hogy teljesen biztos légy abban, hogy a megfelelő bakancsot választottad azt javasoljuk, hogy gyalogolj legalább 200 kilométert bennük, mielőtt egy hosszabb túrára indulnál.

5) Ne terheld túl magad, ne eddz feleslegesen!

Túrázni a svéd hegyekben nem könnyű, a Fjällräven Classic egy igen kemény kihívást jelent, de ez mégsem olyan, mint megmászni a Mount Everestet - fontos, hogy ne terheld túl a szervezetedet. A túra előtt, étkezz egészségesen, aludj sokat és ne eddz túl erősen, hogy elkerüld az izmlázat és az ízületi fájdalmakat. A cél , hogy egy felészült ám kipihent testtel kezdj neki a túrának.