Termékkeresés:

Szarvashátszín ­berkenyelekvárral

(4 fő részére)

A sütő hőmérséklete: 175 °c

1-1,2 kg friss vagy felengedett szarvashátszín  
Másfél teáskanál só  
Fél teáskanál őrölt fehérbors 

Mártás 

3 tevőkanál vaj  
2 evőkanál liszt  
400 ml húslé  
300 ml tejszín  
Só és fehér bors  
2 teáskanál ribizli- vagy berkenyelekvár
3 evőkanál száraz sherry vagy vörös portói
bor (opcionális)  

Melegítsük elő a sütőt. Vágjuk le a húsról a zsíros részeket. Távolítsuk el az inakat és a hártyákat. Dörzsöljük be a húst sóval és borssal. A hátszínt helyezzük a tepsibe, húsos oldalával felfelé. A csont mentén szúrjunk bele húshőmérőt. Süssük a hátszínt a sütő alsó részében körülbelül 1 órán és 15 percen keresztül, amíg a hús el nem éri a 70 fokos hőmérsékletet (ha angolosan szeretnénk) vagy a 75 fokos hőmérsékletet, ha jól át kívánjuk sütni. A köretek elkészítése során vegyük figyelembe, hogy mennyi időt vesz igénybe elkészítésük. Burgonyát például a hús sütésének befejezése előtt 40 perccel érdemes elkezdeni főzni, míg a zöldségeket csupán pár perccel azelőtt kell megmosni és megfőzni, hogy a húst kivennénk a sütőből. Vegyük ki a hátszínt a sütőből, majd fedjük le alufóliával, és hagyjuk 15 percet állni.  

Mártás

Amíg a hús pihen, elkészíthetjük a mártást: Forraljunk fel 400 ml vizet, és öntsük bele abba a tepsibe, amelyben a húst sütöttük. Keverjük el habverővel. A vajat olvasszuk fel serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük össze, és hagyjuk főni pár percig. Fokozatosan öntsük hozzá a húslét, folyamatos keverés mellett. Hagyjuk forrásba jönni a mártást, majd közepes lángon főzzük 10 percig. Kóstoljuk meg a mártást, és ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, lekvárral, valamint a sherryvel vagy a portóival.  Ízlés szerint egy kis savóvajat is adhatunk hozzá.   

Ezek után tálalhatjuk is a fogást: Vágjuk le a húst a csontokról. Vékonyan szeleteljük fel a két húsdarabot. Vagy ha az jobban tetszik, tálalás előtt visszahelyezhetjük a csontra a hússzeleteket, és a tálalóedényben szolgálhatjuk fel az egészet. Tálalhatjuk burgonyával, mártással, zöldségekkel és berkenyelekvárral.