Termékkeresés:

Hátszínre Vadászunk

A vadászat sokak számára elsősorban egy élményt jelent, egy túrát a vadonban. Mások viszont az ízletes húsra vágynak, arra vadásznak. A vadászat remek időtöltés: tartalmas kikapcsolódás és egyben lehetőség arra is, hogy igazán finom falatokat vihessünk haza.

A tűz hosszú árnyakat vet a kis faházban. Kiváló, forró kávéval kínálnak: szükségünk is van rá, hogy éberek maradjunk ezen a sötét reggelen.

Éjszaka esett egy kicsit, de jó napunk lesz a vadászatra. Sok vad él erre. Vaddisznók, dámszarvasok. Mi azonban ma őzre vadászunk. Rókára és mezei nyúlra is lehet vadászni, ha adódik rá lehetőség. Ha pedig marad időnk, délután majd mind újra találkozunk. Van egy kis tó egy kicsit arrébb, oda megyünk kacsát lőni” – közli vezetőnk.

Svédországban vagyunk, a dombos sörmlandi vadászterületen. Erdők és frissen szántott földek terülnek el a szemünk előtt. Mindannyian vadászni jöttünk. Szinte tapintható a friss őszi levegőben az izgatott várakozás. Az október fantasztikusan szép errefelé. Az egyik kutyás egyszer csak elengedi az ebét, egy német spánielt. A kutya szinte azonnal szimatot fog. 

Képzett vadűző kutyával vadászni izgalmas élmény. A vadászat alatt a kutya felriasztja a vadakat, néha csak öt percre, néha órákon át. Fontos, hogy a vadakat ne rémítse meg túlságosan. Haladjanak csak csendesen, nyugodt tempóban, és maradjanak ugyanazon a területen. Hirtelen ágak roppanását hallom a hátam mögött. Egy állat jelenik meg a vadászles előtt! Nem a kutyák riasztották fel, saját akaratából vonul át az erdőn. Elképzelhető persze, hogy nyugtalanítja a kutyák vagy a vadászok jelenléte, de mintha a másik irányból jönne. Biztosra veszem, hogy őz, de valójában dámszarvas. Egy magányos szarvasbika. Leeresztem a puskám csövét. Mi most őzre vadászunk, ráadásul tilos is kiskaliberű puskával dámszarvasra lőni. 

Halljuk, hogy a kutyák már az erdő másik oldalán szorgoskodnak. Nemsokára lövés dörren. Egy keskeny ösvényen az egyik vadásznak sikerült elejtenie egy fiatal őzsutát.

Kioldottam a biztosítót. Szép lassan történt minden, úgyhogy biztonságosnak, stabilnak éreztem a helyzetet, amikor meghúztam a ravaszt. Micsoda érzés! Remek hátszínt kanyarítok majd ebből az őzből” - mondja boldogan az újonc hölgyvadász. 

Ma szerencsénk van, a nap vígan átsüt a lombokon, úgyhogy a hőmérséklet még a vadászlesekben is kellemes marad. A kutyák is keményen dolgoznak, így mindig történik valami. Az ebek alaposan kitesznek magukért. Reggeli vadászatunk során a fiatal őzsután kívül még egy kisebb szarvasbika is puskavégre kerül. Elmeséljük egymásnak, hogy mit láttunk. Többen láttak dámszarvast és rókát is. 

Ebéd után elballagunk a vezetőnk által korábban említett kis tóhoz. Több új kutyatulajdonos is csatlakozik hozzánk. Izgalmas dolog a kacsavadászat! A kacsák magasan és alacsonyan is repülnek, maxi-
málisan próbára téve az ügyességünket. Az elejtett kacsákat ügyesen visszahozzák nekünk a kutyák. Ősszel nagyon népszerű időtöltés a kacsavadászat.