Termékkeresés:

Hófajdvadászat

Kihívás. Utazás. Kaland! Vágj neki régi barátokkal és új ismerősökkel, és ne felejtsd ki a kutyákat és a felszerelést se. Csomagolj gondosan az útra! A Lappföld vadászatra hív, élményekben gazdag napokat, feledhetetlen kalandokat ígér. Mint minden európai vadászaton, itt is fontos az óvatos, ügyes mozgás, ha észrevétlenül
kívánsz a vadak közelébe lopózni. 

Varázslatos, rózsaszín hajnalpírban fürödnek a hegyek. Halvány köd borong a tó felett. A távolban felhők gyülekeznek, eső készül. Kis faházban vagyunk a vadon közepén, kutyáink és felszerelésünk társaságában. Semmiféle út nem található a közelben. Azért jöttünk, hogy hófajdra vadásszunk. Tegnap este érkeztünk. Kemény volt az idevezető út, de most már csak a mai feladatunkra koncentrálunk. Vezetőnk  elmondja a mai vadászat tervét:

"Ma három tehetséges szetterrel megyünk vadászni. Az idei év madárvadászatra jó, de az időjárás most erősen keresztbe tesz nekünk. A fákról nemrég hullott le a lombozat, ami megnehezíti a kutyák dolgát.”

Telepakoljuk hátizsákunkat ennivalóval és felszerelésekkel, és már készen is állunk az indulásra. Lassan feljön a nap is, kezdi melegíteni a fagyott földet. A kutyák nagy területet kutatnak át, pont a hegyi nyírfák és a bozót határa mentén. Kis idő múltán az egyik kutya megáll, orrával mutat. Ketten puskával előreosonunk. Megtöltjük fegyverünket, és készenlétben várjuk, hogy a vezetőnk jelezzen. Nekiiramodnak a kutyák. A madarak riadtan szállnak fel, de sajnos nem tudunk tisztán célozni.

Alacsonyan repülnek a madarak, sebesen szállnak velünk homlokegyenest ellentétes irányban. A lövőnek mindig pontosan tudnia kell, hogy hol vannak a kutyák. Sajnos elszalasztottuk a lehetőséget, hogy ezeket a fajdokat elejtsük. Egy csapat madár szalad szét, majd szárnyra kelnek, és eltűnnek az alacsony ködben és felhőzetben. Bár nem jártunk sikerrel, boldogok vagyunk, hogy legalább láttunk vadmadarakat. Mint mindig, a hegyi időjárás most is szeszélyesnek bizonyul. Egyre erősödik a szél. Közelednek a sötét felhők, és elkezd szakadni az eső. Nem sokat látunk, de követjük tovább a kutyákat. Egy lápos mező irányába ereszkedünk le, majd ismét felfele tartunk, egy nyílt mező és egy fennsík felé. Figyelnünk kell a szélirányra is, hogy jobb esélyünk legyen. Hirtelen az egyik kutya ismét megdermed, orrával mutat. Azonnal akcióba lendülünk. Két lövés dörren, és lezuhan az égből az egyik madár. A vadász a hátizsákjára erősített korongra függeszti fel az elejtett madarat, majd megszólal:

"Hű, milyen erősen dobog a szívem! Úgy látszik, nem hiába gyakoroltam annyit a lőtéren. Annyira jó követni a kutyákat a nehéz terepen! És az is óriási, hogy van egy vezetőnk, aki megmutatja, hogyan kell lopakodni és hol kell megállni. Most pedig sikerült is! Csodálatosak ezek a hegyek!”

Még sok kilométeren át gyalogolunk, végül estére visszaérünk a faházba. Aznap nem mindenkinek sikerült madarat elejteni, de a madárvadászat egyáltalán nem csak a vadászatról szól! Hegyi túrázás és társasági program is egyben. Nézhetjük, hogy miként segítenek a kutyák a vadászatban, és gyönyörködhetünk a tájban is, amit egyszerűen lehetetlen megunni. Új emberekkel ismerkedhetünk meg itt, a tó mellett, a semmi közepén. A hegyek pedig tündérmesébe illő hátteret nyújtanak az egészhez. 

"A hófajdvadászat számomra kétszeres élmény is volt. Egyrészt elmélyedtem a gondolataimban, amíg ezen a csodaszép tájon túráztunk, másrészt nagyon élveztem a vadak becserkészését. Izgalmas volt!” – lelkendezik csapatunk egyik tagja.

Hamar eláll az eső, és estére kitisztul az ég. A napot finom, nyílt tűzön sütött vacsorával, fatüzelésű szaunázással és egy kis tavi úszkálással zárjuk. Csend és magány honol itt. Jut idő az elmélkedésre. A tűz mellett ücsörgünk még egy ideig, régi vadászatokról mesélünk. Végül azonban elnyom minket a fáradtság. Beszívom a friss hegyi levegőt, majd bezárom a házikó ajtaját. Elfújom a gyertyákat, és álomba ringat a kandallóban pattogó tűz megnyugtató hangja.