Termékkeresés:

Vadászlesen Värmland

– és találkozás az erdő királyával

A jávorszarvas az erdő királya, a Svédországban előforduló legnagyobb testű vad. Sok svéd vadász a jávorszarvas-vadászatot tekinti az év fénypontjának. A jávorszarvas vadászatot a hagyományok tisztelete, a lelkesedés és generációkon átívelő barátság jellemzi. A jávorszarvas-vadászat várakozásból, mozgásból és hirtelen cselekvésből áll, ha a vadász megpillant egyet ezek közül a fenséges állatok közül.

Változatos táj tárul a szemünk elé. Sűrű fenyvesek gyantájának illata terjeng a levegőben. Az erdőket hatalmas, nyílt tájak váltják fel, tavak és folyók. 

Vidáman csobogó kis patakokat is találunk. A hűvös hajnali levegő szinte pezseg az izgatott várakozástól. A természetet és a kutyákat egyaránt kedvelő vadászok gyülekeznek itt, akik izgatottan várják a friss szagot fogott kutyák felugatását. A jávorszarvas-vadászat a vadászidény fénypontja, amelyre a vadászcsapat alaposan felkészül. Mindenki itt van: fiatalok és idősek, családok és barátok. Azt tervezik, hogy kutyákkal, pontosabban a svéd sarki kutyákkal vadásznak majd jávorszarvasra. A vadászat vezetője mindenkit összeterel, a kutyás vadászokat éppúgy, mint azokat, akik a vadászlesen várnak majd. Mindenkivel ismerteti a biztonsági előírásokat és a napi célokat.

"Két bikát ejthetünk el és korlátlan számú borjút. Csak a megengedett irányokba szabad lőni, és mindenki erősítsen a sapkájára láthatósági jelzőszalagot vagy valami hasonlót. Többen is jelentették, hogy nemrégiben jávorszarvast láttak az első területen, ahova megyünk.”

Végre elindulunk. Rádiókészülékeink segítségével figyelmesen nyomon követjük az eseményeket. Az egyik kutyás vadász friss vackot talál. Friss nyomokat és ürüléket is lelünk. A jávorszarvasok gyakran vonulnak át erdős területeken, menedéket keresnek a sűrűben, a csalitokban. Mint minden vadászat, a jávorszarvas-vadászat is kihívás: kutyák kellenek hozzá, megfelelő felszerelés és jól átgondolt terv. 

värmlandi erdőkben fontos, hogy csendesen, ügyesen tudjon mozogni az ember, ha a lehető legjobb esélyt akarja magának adni a sikeres vadászathoz. Néha a szél iránya is megváltozik. Gyakran kell ellenőrizni ezt és még sok más részletet is. A ruházatnak nem szabad zajt csapnia, színének bele kell olvadnia a környezetbe. Nagy, erdős területen vadászunk. Van, akinek bizony hosszú utat kell megtennie a vadászlesig. Egy újoncnak osztok mentorként hasznos tanácsokat a mai vadászathoz. A közelben nyalósót pillantunk meg, madarak röpködnek a vadászles körül. Végül meghalljuk egy kutya nem túl távoli csaholását, és a rádió is megszólal:

"Több jávorszarvas is közeledik!”

Fagyott ujjaink és elgémberedett tagjaink hirtelen ösztönösen hatékony gépezetként kezdenek el működni. Megjelennek a vadak, pont a vadászlesünk előtt. Kioldjuk puskánkon a biztosítékot. Másodpercekkel később az egyik jávorszarvas puskavégre is kerül. Egy remek kis bika! A bikát elejtő vadász örül, de a csapat még boldogabb, hiszen közösen sikerült jó eredményt elérnünk. Erről szól a vadászat: az együttműködésről, a jól idomított, feladatukat végző kutyákról, egy csodálatos élményről a szabadban, a friss levegőn. Később mindannyian a tábortűz köré gyülekezünk, és a jávorszarvast elejtő vadász kap egy kis agancsdarabot, amit a kalapjába tűzhet. Ez volt az első jávorszarvasa, folyamatosan mosolyog. Felgyűrjük az ingujjunkat: most már csak az elejtett vad tetemével van dolgunk.