Termékkeresés:

Kézműves bőráru svéd hagyományokkal

A vadászatot és a bőröket kiválóan ismerő Annette Ripheden és a Ribes Leather cég munkatársai szállítják a tökéletes bőröket a Fjällräven vadászati kiegészítőihez. Ezeket a termékeket növényi anyaggal cserzett bőrből, nagy gondossággal készítik Svédország déli részén, az Öland-szigeten, egy átépített pajtában.

Kint a szabadban  bárányok bégetnek, de elcsendesednek, amikor Nisse kutya ugatással üdvözli az érkezőket. A bőr jellegzetes szaga fogad, és a lyukasztógép is elhallgat az épület belsejében. Annette Ripheden csendre inti Nissét, miközben felemelkedik munkagépe mellől, hogy engem köszöntsön. Határozottan megrázza a kezem, erős smålandi nyelvjárásban beszél. 

"Ez a kis terrier ránézésre nem valami nagy szám, de még csak kétéves, és hű társam vadászat közben.  Jó néhány rókát és borzot a másvilágra küldött már kitartó ásásával az ölandi homokban” – mondja a büszke vadász és kutyagazdi. 

Átsétálunk a gyáron, ahol a késztermékek a fal mellett, állványokon lógnak, míg a félkész darabok az asztalokon várják a következő munkafázist. Nagyméretű bőrdarabok is várnak türelmesen a sorukra. A régi, átépített pajta tele van szerszámokkal és gépekkel.  

Annette egész életében bőrökkel foglalkozott. Már hároméves kislányként maga fonta a bőrszalagot a hajába szülei, Bengt és Ulla-Britt műhelyében. Apja, Bengt, aki előzőleg az üvegiparban dolgozott Smålandon, 1977-ben hozta át bőrfeldolgozó cégét Ölandra. Amikor 2008-ban nyugdíjba ment, lánya, Annette vette át a vállalkozást. A hagyományok tisztelete és a szaktudás mit sem változott azóta, hogy a gyár egy kicsit északabbra, Tävelsrumra költözött.

"Nagyon sajnáltam volna, ha apa és anya minden tudása elveszett volna, amikor nyugdíjba mentek, én pedig mindig is szerettem a kézimunkát és a bőr anyagát” – mondja Annette, aki az egész termelésért és két alkalmazottért felel. 

A bőrhöz való kötődése a vadászattal kezdődött. Annette és férje, Anders is nagy vadász. A bőrüzem kis boltjában gyönyörű pénztárcákat, öveket, kötényeket, lőszertáskákat és fegyverszíjakat lehet venni. Ezek a termékek nagyon strapabírók, évekig használhatók akár a hétköznapokban, akár pihenéskor. A kopár ölandi terep egyaránt próbára teszi a vadászokat és a tárgyakat. 

"Itt mindig fúj a szél, az időjárás szörnyű” – panaszkodik Annette, aki őszintén elmondja a jót és a rosszat is szülőhelyéről. 

De azt is tudja, hogy a bőr ellen tud állni az itteni időjárás viszontagságainak. A táskának és az övnek hosszú évekig ki kell bírnia az esőt és a szelet, csakúgy, mint a napot és a kánikulát. Annette pontosan tudja, milyen szeszélyes időjárást kell kiállniuk termékeinek, és ezt figyelembe veszi munkája során. 

"A bőr élő anyag, és „meg kell érteni”, hogy jó dolgokat tudjon készíteni belőle az ember. A bőr szálainak irányát is figyelni kell, különben teljesen más formát kap, mint amilyet terveztél. A kézművesség a nyers anyag tapintásáról szól, nehéz másképp meghatározni.” 

Az ösztönösségnek is nagy szerepe van, ez is érezhető az üzem levegőjében. Még ha szerszámokra és gépekre is van szükség, a munkát végig egy szakembernek kell felügyelnie. A lyukasztógép különböző mintákat és motívumokat vág ki a nagy bőrdarabokból. Minden egyes lyukasztást ellenőriznek, mielőtt jóváhagynák. A bőrdarabokat azután ügyes ujjak kivágják, összeragasztják és összeállítják. Ugyanezek az ügyes ujjak varrógéppel összevarrják őket, kiigazítják a széleket, majd kisimítják a gyűrődéseket.  A cérna végét gyertyaláng felett égetik le. Szöveget és sarkiróka-logót égetnek az anyagba. A széleket lezárják.  A kezek és a szemek folyamatosan figyelik, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. 

Még ha egy csomó táska ugyanúgy néz is ki messziről, közelebbről meglátjuk a részletekben rejlő kis különbségeket. Minden egyes darab különbözik egy kicsit a többitől. 

"Az egyik bőrön például olyan hegek és bevágások láthatók, amiket a tehén talán akkor szerzett, amikor odadörgölőzött valaminek, a bőre megsérült,  majd meggyógyult. Minden bőrdarabnak megvan a maga lelke és a saját története. Ez teszi minden termékünket különlegessé.” 

A kész termékeknél még jobban érezhetjük az egyedi karaktert. Minden sebhelynek megvan a maga története, és a lőszertáskák, az övek és a fegyverszíjak is sok érdekes történetet tudnának mesélni, ahogy egyre öregednek az idővel. Ezek a termékek nem csupán praktikusak, de megőrzik azokat az élményeket is, amiket a vadászokkal együtt átélnek. Hű barátokká válnak sebhelyeikkel és egyedi jegyeikkel, és az idővel egyre szebbek lesznek.