Termékkeresés:

article

Fontos részletek

Egy hátizsákkal szemben támasztott követelmény változó lehet attól függően, hogy egy  több napos gyalogtúrát kell nagy terhelés mellett megtennie, mint például a Fjällräven Classic, illetve akkor ha csak rövidebb, egynapos kirándulásokra használt. A hosszabb túra során természetesen sokkal magasabb követelményi szintnek kell megfelelnie.  A legfontosabb jellemzője a jó túrahátizsáknak hogy pontosan illeszkedik hátunkhoz, és mindemellett olyan speciális funkciókkal van felszerelve, amelyek hasznosan jöhetnek egy túra során.

Felépítés - a legfontosabb funkció

Elengedhetelen feltétele egy sikeres utazásnak, túrázásnak hogy a hátizsákodat kényelmesen lehessen vinni, még ha teljesen meg is van pakolva. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő felépítés, a remek vázrendszer egy jó hátizsák legfontosabb ismertetőjegye, és ez különbözteti meg a minőségit az olcsóbb alternatíváktól. 

A maximális hordozási kényelem érdekében keresd azt a hátizsákot, ahol a speciális vázrendszer lehetővé teszi, hogy a hát hosszának és a váll szélességének megfelelően egyénreszabottan lehessen a hátizsákot beállítani. A Fjällräven Perfect Fit  Adjustment System hátizsákjai lehetővé teszik hogy a  hátrész a te hátadnak megfelelően, az állítható vállpántok révén a te vállad szélességéhez legyen igazítaható a zsák. Ez a felépítés stabilitását, rugalmasságot biztosít valamint hozzásegít a súly egyenletes eloszlásához is, amelyek mindegyike jelentős hatással lesz jővőbeli túraélményeidre.

A férfiak és a nők különböző formájú testalkattal rendelkeznek, ennek ellenére meglepően kevés hátizsák gyártó cég veszi ezt figyelembe. A Fjällräven Kajka hátizsákja férfi és női változatban is kaphatóak. A női Kajka modellek vállpántjai nem csak keskenyebbek és kényelmesebbek, de  egyben sepciális módon íveltek, hogy kevésbé feküdjenek fel a mell résznél. 

Célszerű különböző hátizsákokat letesztelned az üzletben, és ha lehetőség van rá, valami súlyosabb dologgal megpakolni, hogy lásd milyen érzés lesz azt a túra folyamán cipelni.

A túrahátizsáknál figyelj, hogy mindig legyen párnázott csípőhevedere, amely kényelmesen fekszik fel a csípőre segítve a súlyeloszlást.
Próbálj olyan hátizsákot találni, ahol zseb/zsebek vannak a csípőhevederen, hiszen ez egy könnyen elérhető, remek hely fényvédőkrém, nassolnivalók tárolására. Fontos kiegészítő elem a könnyebb cipelés érdekében a mellkasi heveder, amely a támasztóhevedereket a mellkas irányába húzza, és zsák súlyát előrébb helyezi valamint a kompressziós hevederek, madzagok, amelyek biztosítják, hogy a hátizsák tele - és így kiegyensúlyozott – legyen.

Nyílások

A túrahátizsákok különböző módon nyíthatóak. A legtöbb hátizsák az un. felültöltős hátizsák, vagyis a csomagolás felülről történik, amely leginkább egy krumpliszsák megtöltéséhez hasonló. Amit legelőször pakolsz be, az eltűnik a zsák legalján. Az ilyen típusú hátizsákoknál a legnagyobb probléma, hogy nehéz egy gyors áttekintést nyerni arról, hogy mi is van a zsákban. A megoldás erre a problémára ha olyan hátizsákot keressel, amely felső, alsó  valamint elülső részen található nyílásokkal is fel van szerelve.
Az elülső nyithatóság lehetővé teszi, hogy úgy nyisd meg a hátizsákod, mint egy bőröndöt. Így könnyedén kapsz teljes áttekintést a zsák tartalmáról és pillanatok alatt megtalálhatod, amit keresel. Az elülső nyithatóság megkönnyíti a hátizsák bepakolását is, így az egyensúlyban lesz alul-felül. 

A fedélrész

A felső, záró fedél formája szintén nagyon fontos. A felső fedélrészben egyrészt értéktárgyak,  másrészt olyan egyéb kisebb dolgokat tarthatsz, ahol fontos a  könnyű hozzáférhetőség egész nap folyamán. Győződj meg róla, hogy rengeteg zseb van a fedélrészen,  mind  könnyű hozzáférhetőségű, mind  bonyolultabb, értéktárgyak számára. Néhány hátizsáknál, így a Fjällräven Kajka esetében,  egy levehető fedelrész is található, amelyet a mellkason keresztül vetve vagy a derkadra csatolva is hordhatsz. Így egy plusz táska kísér mindenhová, ami bármikor jól jöhet!