Termékkeresés:

article

Hogyan pakoljuk be

Eltarthat egy ideig, amíg annyira megismered a hátizsákodat, hogy tud, mi is a bepakolás legideálisabb módja, hogy mindened a helyén legyen. Azonban általános örökzöld szabálynak tekinthető, hogy a súlyosabb tárgyakat a hátadhoz közel és lehetőleg a hátizsák felsőbb régiójában helyezed el az megfelelő egyensúly végett. Ha van rá mód , ne akassz semmi felesleges dolgot a hátizsák külsejére, de ha muszáj és ezt nem tudod elkerülni (pl.hágóvas, jégcsákány stb) használj hevedereket, így jól rögzítheted őket és hintázni sem fognak a zsákodon. Használj különböző színű műanyag zacskókat a beltartalom csomagolásakor, így könnyen áttekinthető, tematikus rendet tarthatsz a hátiszákodban. Pakolj okosan – ne hagyj üres helyeket a zsák közepén. Húzd meg erősen a kompressziós hevedereket, madzagokat valamit a fedélrészen található hevedereket, hogy minden a helyén maradjon.

• Helyezd a hálózsákodat a hátizsák legalsó részébe. Szedd szét a sátrad, a merevebb tartórészeket, -rúdakat erősítsd a hátizsák külső részére, míg a többit helyezd a hálózsák felső részébe. Vagy pakold az egész sátrat együtt a hátizsák felsőbb részébe. Majd tedd be a ruháidat alulra, rá az élelmed és a főzőberendezéseket. Azokat a dolgokat, amelyeket gyakrabban használsz, így könnyen hozzájuk kell férned pakold a hátizsák külső zsebeibe vagy a fedélrészen található zsebekbe.

• Függetlenül attól, hogy kijelölt túraútvonalon vagy járatlan úton is mész, nagyon fontos, hogy a legnehezebb tárgyak közel a hátadhoz, a középrészen, a lapockáid között helyezkedjenek el. Ezt a tanács minden egyes hátizsákra vonatkozik, beépített kerettel illetve anélkül.

• Ha tudod, hogy egész nap kijejölt túraútvonalat fogtok követni, érdemes a hátizsák tömegközépontját jóval a csípő felé helyezni. Más szóval, csomagold a nehéz tárgyakat a hátizsák felsőbb részeibe.

• De ha egész nap nehéz, egyenetlen talajon fogtok túrázni, a jobb egyensúly miatt helyezd súlyközéppontot alacsonyabbra, azaz pakold a nehezebb dolgokat a hátizsák alsó részébe.

Könnyen hozzáférhető tárgyak a külső zsebekben

A túra során azonban nem csak súlyos dolgokat kell bepakolnod és cipelned, hanem apróbb de épp oly fontos tárgyakat is, ahol a könnyű hozzáférhetőség alapkövetelmény. Azokat az eszközöket, tárgyakat amelyeket gyakran használsz és gyorsan el akarod őket érni célszerű a hátizsák külső zsebeibe vagy a fedélrészen található zsebbe rejteni. És vannak olyan tárgyak is, amelyeket lehet egyszer sem fogsz elővenni a túra során, de ha mégis kellenek nem akarod miattuk az egész zsákot áttúrni, mint pl.  a térképek, iránytű, napszemüveg, napfényvédő krém, szúnyogriasztó, elemlámpa, elsősegély-csomag, esőkabát, esőruha, melegvizes palack, kamera és egy kis nassolnivaló, energiaszelet. Jó tanács, ha mindig ugyanarra helyre pakold vissza ezeket a hátizsákba, ahol találtad őket.