Termékkeresés:

article

Hogyan találj vízet?

A víz az egyik a legfontosabb elem, szinte valamennyi helyzetben. Az emberi szervezet több mint háromnegyede víz, és jó tudni azt, hogy a dzsungelben is rengeteg van beőle. 

Vizet találni a dzsungelben valamivel könnyebb, mint más terülteken. Mind a növényvilág segítségül hívása, mind a folyó víz megtalálása segíthet abban, hogy vész esetén elkerüljük a kiszáradást. Az esővíz összegyűjtése tiszta edényekbe vagy a növények leveleibe a legtöbb esetben biztonságos ivóvízet szolgál. Azonban a tavak, mocsarak, patakok, források, erek vize tisztításra szorul. Használj víztisztító tablettát vagy forrald a vizet legalább 10 percig.

A növényvilág segít neked

Mivel a dzsungel eleve igen nedves közeg, esővíz gyűjtése itt sokkal egyszerűbb, mint a többi területen. Azonban azt tudni kell, hogy hol kell keresni ezt. Az esőerdőben azt fogod tapasztalni, hogy a talajhoz közel lévő levelek igen nagy méretűek. Mivel korlátozott mennyiségű napfény éri őket, nagyobbá nőnek, a hagyományos levelméretekhez viszonyítva, így képessé válnak egyre több napfény felvételére. Az ilyen típusú levelek harmat és esővíz gyűjtésére igen hasznosak.

Ha van ahol tárolni tudod a vizet, egyszerűen csak állítsd megfelelő szögbe az edényhez az egyik ilyen óriási levelet. Egy éjszaka vagy egy zivatar során pillanatok alatt friss ivóvizet kaphatsz. Ha van nálad egy poncsó, akkor azt rézsútosan egy fához erősítheted, így szintén lecsöpög és összegyűlik az esővíz. Az esővíz kissé furcsa íze az egyes ásványi anyagok hiányából fakad, amit a túráink során más felszín alatti vízfolyások, patakok kóstolása során nem érezhettünk.

Egy másik praktikus ötlet, ha átlátszó műanyag zacskót erősítünk egy zöld leveles ágra. A műanyag zacskó hatására a levelek párologtatni kezdenek és ez a pára a zacskó falán lecsapódik. Egy frissen levágott zöld növénydarabból műanyag zacskóba zárva szintén elegendő mennyiségű pára csapódhat le, ami talán pont a túléléshez lesz elégséges.

Kövesd az állatokat

Természetesen még jobb, ha friss, természetes vízforrásra találsz. Miután az állatok rendszeres időközönként vizet igényelnek, lehet épp ők fognak elvezetni az oly értékes vízhez. De melyik állatra érdemes különös figyelmet fordítani?

Nos, az egyik kiinduló pont lehet, hogy ne bizz a húsevőkben! Ők nem igazán kiszámíthatók, mivel az elejtett állatok révén is nedvességet nyernek, így hosszabb ideg képesek víz nélkül meglenni. Ehelyett kövesd a legelésző állatok útmutatását. Ők általában soha nincsennek messze a víztől.

A madarak szintén szövetségeseddé válhatnak víz-keresés során. Bár ne feledd, a vízi madarak ezen a téren megbízhatatlanok, hiszen ők nagy távolságot képesek pihenők beiktatása nélkül repülni. Figyled inkább a gabonaevőket, mint a pintyek és a galambok, ők mindig igyekeznek vízközleben lenni. A gabonaevők általában hajnalban és alkonyatkor isznak, amikor inni tartanak alacsonyan és egyenes vonalban szállnak, kevésé cikáznak. Viszaúton, vízzel telve azonban fáról fára reppenek, gyakori pihenőket tartva. Csak úgy mint a ragadozó emlősök a ragadozó madarak, mint a sólymok, sasok és társaik szintén folyadékot nyernek az elejtett áldozataikból, így nem mérvadóak a víz-felkutatás folyamán. Természetesen figyeld és kövesd az esetleges ember hagyta nyomokat! Ezek legtöbbször kutakhoz, ásott furatokhoz vezethetnek.

Ha végre patakot találsz, ne igyál azonnal!

A víz olyan parazitákkal lehet teli, amelyek súlyosan megbetegíthetnek. Mindig használj víztisztító tablettákat vagy forrald a vizet legalább 10 percig. Mondanunk sem kell, hogy mind a tablettákat, mind a megfelelő főzőedényt már az útra való felészüléskor be kell szerezni és mindig magunknál kell tartani minden eshetőséget szem előtt tartva.

Ha úgy véled, hogy a megtalált víz nem más csak egy apró sáros tó, egy koszos kis patak, áss egy gödöröt a homokos talajban legalább egy méter messze a parttól. Itt sokkal tisztább víz fog előszivárogni! Ne feledd legalább 10 percig forralni!