Termékkeresés:

article

Hogyan vidd a hátizsákod

A hátizsákkal való túrázásnak kellemes élménynek kellene lennie! Nagyon kevés dolog múlja felül azt az érzést, amikor nálad van minden, amire csak szükséged lehet és így megvan az a mámorító szabaság élmény, hogy valójában oda mész amerre csak szeretnél. Ez az outdoor-lét maga! Azonban a nem megfelelően pakolt hátizsák sérülést idézhet elő vagy egész egyszerűen a túrázást kevésbé élvezhetővé teszi. Ezért nagyon fontos tudni az alapszabályokat arra vonatkozólag, hogy hogyan is pakoljuk öszze a hátizsákunkat és hogy hogyan vigyük azt.

A teherhordás képessége

Az emberek rengeteget cipelnek, évtizedek alatt súlyos terheket még akkor is, ha a nyugati világban ma már úgy tűnik, hogy leggyakrabban csak az „íróasztalnál ülünk”. Még most is mindig sokan meglepődnek azon a tényen, hogy más kultúrákban az emberek mennyi súlyt képesek cipelni, például nehéz terheket a fejükön.

Valójában az egyáltalán nem véletlen, hogy az emberek pont a fejükön cipelik a súlyt. Az emberi test képes nehéz tömeg cipelésére ha a felsőtest és a vitt súly közös tömegközéppontja felül esik mind a gerinc mozgástengelyén, mind a medencén. Ha túl nehéz súly kerül a gerincoszloptól távol az könnyen kibillenthet, visszafelé húzhat, Így annak érdekében hogy ne ess el, újra be kell állítsd a felső test és a vitt tömeg súlypontját, hogy az ismét a medence fölötti részen helyzkedjenek el. Ez legegyszerűbben úgy történik, hogy automatikusan előrehajolsz, ami azonban sérülést okozhat.

Jól átgondolt részletek megkönnyítik a teherhordást

A sérülések elkerülése érdekében a Fjällräven hátizsákokon állítható vállpántok és párnázott csípőheveder található. Mindkettő segít a hátizsák súlyának egyenletes eloszlatásában, valamint a csípőheveder hozzájárul hogy a teher egy része a medence irányába tolódjon el. Ez lehetővé teszi hogy a lábakban található izomcsoportokra nehezedjék a tömeg egy része, ami azt jelenti, hogy képes leszel nehezebb zsákot hosszabb távokon cipelni, hiszen a legtöbb ember erősebb lábakkal rendelkezik, mint a háttal és vállal.

A vállpántok és a csípőheveder biztosítja azt, hogy igény szerint szabadon váltogasd a súly nehézséggét ezen két pont között. Amikor a vállak kezdenek fáradni, csak lazítsd meg a vállpántokat és húzzd szorosabbra a csípőhevedert hogy más izomcsoportok dolgozzanak keményebben. A Fjälläven Kajka hátizsák esetében a még a vállpántok szélességén is lehet igazítani. Amely nem csak azt teszi lehetővé, hogy a hátizsák teljesen személyreszabottan illeszkedjen de azt is, hogy a szélesség változtatásával a súly mindig a legideálisabban terhelődjön a vállakon.

A tömeg megfelelő elosztása

A fenti információkat figyelembe véve láthatjuk, hogy mennyire fontos jól pakolni a hátizsákunkat. Az alapelv roppant módon egyszerű: a nehéz tárgyak, mint például a sátrak, főzőberendezések stb. kerüljenek a hátrész közelébe, illetve a zsák tetejébe, felső részébe. Azonban síeléskor ezek a tételek bár szorosan a hátadnál kell hogy legyenek valamivel mégis lejebb, a hátizsák alsóbb felébe kell, hogy kerüljenek a jobb egyensúly miatt. A koncepció csak ennyi!

Karácsony előtti szállításhoz a rendelés határideje: 2015-12-17T15:00 Meghosszabbított Karácsonyi Áru Visszaküldés 2016. január 15-ig, a 2015. november 20. és december 31. közötti rendelésekre