Termékkeresés:

article

Hypothermia

A vészes kihűlésről (hypothermia) akkor beszélünk, amikor a szervezet nem képes tovább fenntartani a normális testhőmérsékletet. Jellemző tünetete a fokozatosan csökkenő mentális és fizikai képesség. Ezáltal az egyik legnagyobb veszélyforrás téli túrázások alkalmával.

Ha egy személy hypothermiás állapotba kerül rendkívüli gondossággal és körültekintéssel kell kezelni. A hypothermia az az állapot, ahol a szervezet belső hőmérséklete lényegesen alacsonyabbá válik a normálisnál. Fontos megjegyeznünk azt, hogy az emberi szervezet drasztikusan reagál még a legkisebb testhőmérsékleti változásokra is. Egy normális ember, pihenő állapotban körülbelül 37,5 ° C tersthőmérsékletet mutat. Már 35 ° C fokos testhőmérsékletnél az emberi szervezet kontrollálhatatlanul reszketni kezd. A koncentráció és a racionális gondolkozásra való képesség igen mérsékeltté válik. Így ne becsüld le annak a képességnek a fontosságát, hogy figyelni, összpontosítani tudsz a túra folyamán! Ellenőrizd a társaidat is, figyelj a hypothermia jeleire!

Ha a hypothermiás állapot fokozódik, a reszketés fokozatosan lelassul és végül megáll. Az apátia állapota lép fel, ahol már nem tudsz magadon segíteni. A világos, ésszerű gondolkodásra való képesség elveszik, és nem vagy képes kívűlről jövő kérdésekre válaszolni. Szakszerű orvosi ellátás szükséges.

Súlyos hypothermiás állapotról beszélünk, amikor a test belső hőmérséklete 32 ° C alá csökken. A személy eszméletét veszteti, a szívverés és a légzés nehezen észlelhető.

A legfontosabb hogy soha ne feledjük, felelősséggel tartozunk azon személyekért, akikkel együtt túrázunk. Dolgozzatok együtt prevenciós célzattal, folyamatosan figyeljetek egymásra, hogy mindenki eleget egyen, igyon, és a megefelelő meleg ruházat legyen rajta.