Termékkeresés:

article

Így válassz téli dzsekit

A téli dzseki elsődleges feladata, hogy melegen és szárazon tartsa viselőjét. Amikor téli dzsekit vásárolsz, az első döntések egyike a bélés kiválasztása. A pehely és a szintetikus bélés egyaránt kiválóan szigetel, de vannak köztük különbségek, ami azt jelenti, hogy a különféle bélések különböző helyzetekben szolgálnak jobban. Azt, hogy melyik számodra a legjobb hőszigetelő anyag, az dönti el, hogy mire szeretnéd használni a dzsekit és milyen időjárási körülményeknek leszel legtöbbször kitéve.

Pehely - ha számít a súly és nagy a hideg

A pehelybélés adja a legtöbb meleget a súlyához viszonyítva, és kis csomagolási méretre is könnyen összenyomható. Ha nagy hidegben kell hosszabb időt töltened, akkor a pehely a kézenfekvő választás. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a súly a legfontosabb. A hátrányok közé tartozik, hogy a pehely, ha átnedvesedik, nem szigetel olyan jól, továbbá érzékenyebb például a helytelen tárolásra és a mosás közbeni bánásmódra. Nagy hidegben a levegő száraz, és a pehely ilyenkor mutatja meg valódi képességeit. Egyes pehelydzsekiknek nedvességzáró rétegük (membrán) is van, így a nedves időjárást is elviselik.

Szintetikus - tökéletes nedves körülmények között

A szintetikus bélés kevésbé érzékeny, mint a pehely és a szálak még hosszú használat után is képesek visszanyerni eredeti formájukat. Bizonyos mértékű nedvességet is fel tud venni anélkül, hogy drámaian csökkenne a hőszigetelő képessége. A szintetikus bélésű dzseki mosható és ára kedvezőbb. Egyik hátránya például az, hogy a szintetikus dzseki azonos súly esetén nem ad azonos fokú hőszigetelést, és összecsomagolva kissé nagyobb helyet foglal. Ha a hőmérséklet fagypont körül ingadozik – amikor váltakozva fordul elő havazás vagy eső – a szintetikus bélés kiváló választás. 

Anyaghasználati útmutatónkban még többet megtudhatsz a Flrjäläven pelyhéről és a G-Loft® Supreme és Supreme Microloft szintetikus bélésekről. Azonban nem csak a bélés az, amitől egy téli dzseki jó. Tudj meg többet:

Kialakítás és részletek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a dzseki jól láthassa el feladatát
Anyagok, amelyek védenek a széltől, a nedvességtől és a kopástól