Termékkeresés:

article

Legyen zöld utad

Épp úgy mint Te, mi is a forgalom zajától távol, a természet csendjében szeretünk túrázni. Azonban reméljük azt is, hogy egyre többen válsztják a gyaloglást a túraútaktól távol is. A napi testmozgás kitűnő eleme lehet elgyalogolni a munkahelyre majd a hosszú nap után hazasétálni onnan kiszellőzteve fejünket. A kerékpárodra pattanva szintén a természetet óvod!

Természetesen mindig lesznek olyan hosszú utak, ahová már nem tudsz elgyalogolni, és közlekedési eszközök, autó, vonat, repülő, hajó használatára szorulsz. Az alábbiakban néhány ötletet osztunk meg, amit érdemes átgondolni mielőtt útnak indulsz.

Vonat, repülőgép, hajó

1. Amikor csak tudsz utazz vonattal! Környezetvédelmi szempontból vonattal utazni sokkal környezetkímélőbb, mint repülőre szállni, vagy az autóval közlekedni.

2. Keress közvetlen repülőjáratokat! A légiközlekedésnek a legmagasabb a károsanyag kibocsátási szintje, ezt követik az autók, a buszok és végül a vonatok. A közlekedés valamennyi formája közül a kilométerekkénti megtett útmennyiséget alapul véve a légi közlekedésnek van a legnagyobb mértékű környezeti hatása!
A károsanyag kibocsátás, mai ismereteink alapján sokkal ártalmasabb ha nagy magaságokban kerül a légkörbe.

3.Válasszd a tömegközlekedést a reptérre tartva, így pihenhetsz és egy jó könyv olvasása mellett élvezheted az utat, mitöbb hozzájárulsz a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez!

4. Próbáld a lehető legkevesebb dolgot bepakolni! Nehezebb repülőgép több kerozint éget el.

5. Messzibb utazásoknál maradj tovább! A nagy távolságok megtétele jelentős hatást gyakorol környezetünkre; légiközlekedés során az egy személyre jutó, kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás a legnagyobb. Ha úgy döntesz, hogy repülővel utazol, miért nem használod ki a helyzetet és maradsz tovább.

6. Válasszd a lassabb kompokat a gyorsabbak helyett, amelyek sokkal több üzemanyagot égetnek el!

Autó

1. Ellenőrizd gyakran a kerekeben lévő a nyomást! Megfelelő nyomás mellett a gépjármű üzemanyag-fogyasztása akár több mint öt százalékkal csökkenhet.

2. Használj motorelőmelegítő készüléket! A hideg motor tízszer több szén-dioxidod bocsát ki az első megtett kilométeren, mint a meleg motor.
Rendkívül hideg hőmérsékleten (-15 ° C) a motorfűtő készüléket 1,5 órával az utazás megkezdése előtt be kell kapcsolni, míg melegebb hőmérsékleti viszonyoknál (10 ° C) körülbelül 20 perccel előtte.

3. Ha nincs motorfűtő készüléked, ne járasd a motort feleslegesen! A téli hónapokban tisztísd le a szélvédőt és pakolj be mindent mielőtt beindítanád a motort. Ez csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

4. Tartsd be a sebességkorlátozásokat! Ha Svédországban senki nem hajtana gyorsabban a megengedett sebességnél, a szén-dioxid kibocsátás éves szinten 700.000 tonnát csökkene.

5. Lassítási szándéknál ne használd már a gázpedált, válts vissza! A legtöbb modern gépjármű esetében az üzemanyag-ellátást ilyenkor teljesen el van vágva, amíg a motor el nem éri a 1200-1300 percenkénti fordulatot. Ez még zöldebbé teszi a vezetést.

6. Ígyekezz teli autóval utazni, szervezkedj a munkatársakkal, hogy minimálisra csökkentsd a személyenkénti szén-dioxid-kibocsátást!

7. Vásárolj új autót, mivel az újabb modellek alacsonyabb energiafogyasztásúak, mint a régiek!