Termékkeresés:

A fenntarthatóság mindenekelőtt

A Keb Eco-Shell termékcsalád története

Az Eco-Shell ruhák első generációja 2011-ben jelent meg. A Fjällräven ezzel párhuzamosan tovább dolgozott a hegyi túrázáshoz és nagy igénybevételt jelentő terepekre szánt Keb technikai ruházati termékcsaládon. A Keb mögött mindig is az az alapötlet állt, hogy olyan ruházati rendszert fejlesszünk ki, melynek tagjai jól működnek együtt. Ebből nőtt ki hamarosan a vízhatlan héjruhák ötlete is, a G-1000, valamint a sztreccsdzsekik és -nadrágok kiegészítéseként.

És itt nem akármilyen régi héjruházatról beszélünk:

„Úgy döntöttünk, hogy kifejlesztjük a valaha készített leghatékonyabb vízhatlan hardshell termékcsaládot a fenntarthatóság akár csak pillanatnyi feladása nélkül” – fejti ki Henrik. „Nem szeretnénk, hogy a termékeinknek szükségtelen káros hatása legyen a környezetre vagy az állatvilágra. A kiemelkedő hatékonyság és a legkisebb környezeti hatás egyenlő fontosságúak voltak. Nem lehetünk elégedettek egy termékkel, amíg nem teljesül mindkét szempont.

Ezzel a céllal kezdtünk neki az intenzív fejlesztési munkának. 

Az új ruhák középpontjában természetesen az Eco-Shell anyag áll. Egy újonnan kifejlesztett réteges membrán, amely a legkiemelkedőbb hatékonyságra képes a vízhatlanság és a légáteresztés tekintetében, szövése rugalmassá teszi, így a belőle készült ruhák semmi máshoz nem hasonlíthatóan követik a mozgást. A lényeg azonban az, hogy mindhárom réteg részben újrahasznosított poliészterből készül, ami később, a ruha újrahasznosításakor előnyös lesz. Sőt, gondoskodunk a ruhák gyártása és szállítása során kibocsátott anyagok éghajlatra gyakorolt hatásának ellensúlyozásáról, és kizárólag fluorozott szénhidrogéneket nem tartalmazó impregnálószereket használunk.

Miért kell kerülni a fluorozott szénhidrogének használatát?

„A fluorozott szénhidrogének károsak a környezetre, felhalmozódnak a biológiai szervezetekben, és rendkívül hosszú ideig maradnak a talajvízben és a természetben” – mondja Henrik. „A fluorkémia összetett tudomány, és jelenleg a legtöbb ilyen anyag használata még nincs betiltva, de mi nem várjuk meg a betiltásukat, nem akarunk fluorozott szénhidrogéneket használni a termékeinkben.”

Mit áldozunk fel azzal, hogy fluorozott szénhidrogénektől mentes impregnálószert használunk?

„Ami a hatékonyságot illeti, igazából nem adunk fel semmit. A vízhatlanságot a membrán biztosítja, az impregnálás szerepe, hogy a ruházat felületét a lehető legszárazabban tartsa. A fluorozott szénhidrogénektől mentes impregnálószer is vízlepergető, de nem annyira ellenálló a zsírral és a kosszal szemben, mint a hagyományos impregnálószerek, és valamivel gyakrabban kell megújítani.” 

Szakemberek által tesztelt prototípusok

A dzseki, amelyet Henrik és Peter az irodában vizsgálgatnak, egyike annak a tíz darab prototípusnak, amelyet a fejlesztési részleg a Fjällräven tesztelő csapatának rendelkezésére bocsátott, hogy hosszú terepi tesztelések során alaposan megvizsgálja. Johan Skullman, termékspecialista vezeti a hegyi túravezetőkből, kutyás mentőcsapatok vezetőiből és egyéb szakemberekből álló csoportot, akik hosszú napokat töltenek a szabad ég alatt, és akik az Eco-Shell ruhákat magukkal vitték a gyalogtúrákra, valamint a hegycsúcsmászó és hagyományos sítúrákra. És ezenkívül még számtalan szokványos outdoor túrára.

A ruhák megjárták a Kebnekaise csúcsát (ami természetes, hiszen a kollekció innen kapta a nevét), küzdöttek a hóvihar és a szembeszél ellen Lappföld hegyeiben, másztak szakadó esőben, ellenálltak Svalbard hideghullámainak és leküzdötték a mély havat Japánban. És a fejlesztési részleg is ezt használta saját túráin, a hegyekben és a helyi erdőkben is.

„Ahhoz, hogy tudjuk, hogyan működik egy ruha a valós életben, ideértve az anyagot, a szabást vagy a zsebek elhelyezését is, használni kell, és ki kell menni benne a szabadba, extrém körülmények közé és hagyományosabb környezetbe is” – teszi hozzá Henrik. „Természetesen laboratóriumi teszteket is folytatunk, melyek során elemezzük az anyag kopásállóságát, vízhatlanságát és technikai teljesítményét.” 

Határidő nélküli munka

A végeredmény idén ősszel és télen első alkalommal lesz látható a boltokban. Henrik bemutatja a folyamatot.

„Amikor ilyen típusú projekten dolgozunk, nincs határidő. Nincs nyomás, hogy egy meghatározott őszi vagy téli kollekció idejére el kell készülnünk. Ha a legjobb terméket szeretnénk, időt kell hagyni neki, nem szabad siettetni.” 

A tervezést illetően milyen megközelítést alkalmaztak?

„A hatékonyság és a forma nem egymást kölcsönösen kizáró dolgok. Ha az első terveket a ruha szükséges funkciói alapján készíted el, a többi általában magától adódik. Semmi nincs a dzsekin, ami ne szándékosan lenne a helyén, és ez a szellőzéstől kezdve a zsebeken és a kapucnin át a zsinórokig mindenre igaz” – fűzi hozzá Peter. 

Azonnal díjnyertes anorák

„Az új kollekció egy dzsekiből, egy anorákból és egy nadrágból áll, férfi és női kivitelben. Ezenkívül egy hosszabb, könnyen bélelt orkándzseki és egy nadrágtartóval ellátott magas derekú nadrág készült. Ezek a ruhák együtt és külön is használhatók, de főképpen a Kerb termékcsalád más ruháival együtt érdemes hordani őket” – magyarázza Peter.

„A héjnadrág szabása például olyan, hogy a G-1000-es túranadrág fölé húzva is viselhető mint a víz ellen védő extra réteg, amikor az időjárás hirtelen kellemetlenné válik. Mindegyik szabást gondosan alakítottuk ki, hogy a ruha testhezálló legyen, de elég hely maradjon alatta egy további meleg réteg számára.”

„Kihívást jelentett, hogy a dzseki a lehető legkönnyebb legyen, de közben le is tudja küzdeni a nehéz körülményeket, és maximális mozgásszabadságot nyújtson a lehető legkisebb környezeti hatás mellett.”

A Keb Eco-Shell dzseki és a többi ruha már kapható a boltokban. A ruhák korábban szerepeltek a szakmai kiállításokon, és elnyerték az outdoor iparág tetszését, az anorák elnyerte például az ISPO-díjat. Peter és Henrik elégedett?

„Igen, mindenképpen. Sikerült többfunkciós ruhákat létrehoznunk, a tesztelést végző csapat és a ruha első felhasználóinak reakciói pedig elsöprő mértékben pozitívak. Ami a leginkább örömünkre szolgál, hogy mindezt minimális környezeti hatás mellett sikerült elérnünk” – teszi hozzá Henrik.