Termékkeresés:

TERMÉKISMERTETŐ ALOLDAL

Káros fluorozott szénhidrogének

Miért alkalmaz a Fjällräven fluorozott szénhidrogénektől mentes impregnálást?

A fluorozott szénhidrogéneket gyakran használják szövetek impregnálásához a víz és a kosz lepergetéséhez. Az impregnálószer módosítja a ruházat felületi feszültségét, így a víz cseppekké alakul és lepereg. A hátránya az, hogy ezek a vegyszerek bizonyítottan más, kevésbé kívánatos tulajdonságokkal is rendelkeznek. 

A fluorozott szénhidrogének kémiailag stabilak, vagyis nem bomlanak le a természetben, ehelyett terjednek és utat találnak az élő szervezetekbe. Egyes kutatások kimutatták, hogy befolyásolják az emlősök reproduktív rendszereit és hormontermelését. Azt gyanítják, hogy rákkeltők, és mivel a sarkköri területeken is találtak már, képesek messzire eljutni.

A Fjällräven ezért kizárólag fluorozott szénhidrogénektől mentes impregnálószert használ a Keb Eco-Shell ruhákhoz csakúgy, mint minden más ruhához. 

Tanács: Használj te is fluorozott szénhidrogénektől mentes impregnálószert

Ha legközelebb impregnálószerrel szeretnéd bevonni valamelyik ruhádat, fluorozott szénhidrogénektől mentes impregnálószert kérj az outdoor ruhákat áruló boltban. Egyes termékeket bele kell mosni a ruhába, míg más szereket rájuk kell fújni.