Termékkeresés:

A G-1000 ruhák waxolása

A Fjällräventől kapható Greenland Wax felvitelével a G-1000 ruhákat könnyedén igazíthatja az eltérő időjárási viszonyokhoz és az aktuális tevékenységi szinthez. Minél több rajta a viasz, annál jobban ellenáll a szövet esőnek, szélnek. Ha azonban kimossa a viaszt, a ruhadarab vékonyabb és maximálisan légáteresztő lesz.

A G-1000 szövet a Fjällräven ruházatok klasszikus eleme. A sűrű szövésű, 65% poliésztert és 35% pamutot tartalmazó anyag szélálló, gyorsan szárad, és rendkívül tartós. Az impregnált Greenland Waxnak köszönhetően az anyag ráadásul víz- és szennytaszítóvá is válik. Idővel, több mosást követően a viasz kiázik a szövetből, így annak víztaszító képessége csökken. Két-három mosás után ismét szükségessé válhat az anyag impregnálása. Ezzel a ruha ismét jobban véd a nedvesség ellen, ugyanakkor az eljárás a ruhadarab tartósságát is megnöveli, így élettartamát meghosszabbítja.

A Greenland Wax paraffinból és méhviaszból készül. Egy viasztömb (100 g) körülbelül tíz ruhadarab impregnálására elegendő. Praktikus lehet egy utazócsomagot (23 g) is magánál hordania, hogy túra közben ismét impregnálhasson egy-egy ruhadarabot vagy annak egy részét. Greenland Wax kapható az internetes áruházunkban vagy bármely boltban, ahol G-1000 termékek kaphatók.

A G-1000 waxolása

1) Felvitel Vegyen a kezébe egy Greenland Wax tömböt és hosszú mozdulatokkal dörzsölje az anyaghoz, hogy vékony, egyenletes réteget hagyjon maga után. Nagyjából olyan, mintha táblára írna krétával. Ügyeljen arra, hogy jól befedje az egész anyagot!

2) Olvasztás Vasalóval olvassza bele az anyagba a viaszt alacsony vagy közepes hőmérsékleten, gőzölés nélkül (ne felejtse el gondosan letörölni a vasalót, mielőtt más ruhákhoz használná). Használhat hajszárítót is vagy akár kempingtűzhely lángját (lásd alább). A viasz körülbelül 55-60 °C-on olvad.

Hasznos tipp! Ha azt szeretné, hogy a szövet még vízállóbb legyen, akkor inkább ismételje meg az eljárást többször egymás után, ahelyett, hogy egyszer vinne fel vastagabb réteget. Ez különösen jó ötlet a ruhadarab viszontagságoknak jobban kitett részein, mint például a csuklya, a váll, a térd és az ülep.

Megjegyzés: A tollal vagy szintetikus anyaggal bélelt G-1000 ruhadarabokat, valamint a Hydratic béléssel ellátott vagy többféle szövet kombinációjával készült ruhadarabokat gondosabban kell waxolni – erről itt bővebben olvashat.

Szabadtéri waxolás kempingtűzhely felett

Miután a viaszt rádörzsölte a szövetre, tartsa a ruhát néhány deciméterrel egy erős lánggal égő kempingtűzhely fölé. Kezdje távolabbról, majd lassan közelítsen, amíg nem látja, hogy a viasz olvadni kezd. Legyen óvatos, nehogy megégesse az anyagot! Ne tegye a kezét vagy más testrészét a ruha belsejébe! Feszítse a szövetet a láng fölé és mozgassa előre-hátra, amíg a viasz meg nem olvad.

Waxolási szolgáltatás üzletekben

A Fjällräven márkaboltokban és egyéb jól felszerelt túraboltokban találhat waxolóállomást, ahol szívesen segítenek G-1000 ruhadarabjai waxolásában. Itt megkeresheti az Önhöz legközelebb eső üzletet, ahol waxolóállomás található. 

Products found: 4 Show: All
 1. A G-1000 waxolása más szövetekkel együtt

  A G-1000 waxolása más szövetekkel együtt

  Teljesen G-1000 anyagból készült ruhák esetén többféle módszer alkalmazható a Greenland Wax... Read more »
 2. Hasznos tippek: A G-1000 ruha konkrét igények szerinti módosítása

  Hasznos tippek: A G-1000 ruha konkrét igények szerinti módosítása

  G-1000 túraruháját különböző helyzetekhez — és az Ön igényeihez — alkalmasabbá tudja tenni... Read more »
 3. A G-1000 ruhadarab mosása

  A G-1000 ruhadarab mosása

  A teljesen G-1000 anyagból készült ruhadarabok 40°C-on géppel moshatók. A pehelytollal... Read more »
 4. Tudnivalók a színváltozásról

  Tudnivalók a színváltozásról

  Mikor egy bőrcipőt beken cipőkrémmel, általában egy kissé sötétebbé válik. Ugyanez történik, amikor... Read more »