Termékkeresés:

Q&A with Johan Skullman

Kérdezz-felelek a túrafelszerelések szakértőjével Johan Skullmannal február 25-én a Facebook oldalunkon.

1. kérdés

Szia Johan! Azon a videódon, ahol a téli sátor felállítását mutatod be, úgy látom, hogy a sátor oldalaihoz havat lapátolsz. Hogyan lehet elérni ugyanazt a hatást (megakadályozni a levegő bejutását)? Sokkal könnyebben bejut a levegő, ha nincsenek ilyen oldallapok.

Válasz

Felmagasíthatod a havat vagy hótéglákat is használhatsz az oldalaknál. Ha ezzel vagy e nélkül az úgynevezett hóalátét nélkül véded a sátrat, emlékezz arra, hogy ennek a feladata a hóbefúvás megakadályozása, de nem szabad elfelejtened, hogy a sátor szellőzése sok szempontból létfontosságú.


2. kérdés

Helyzet: már több napja síelsz és a bakancsod átnedvesedett, még akkor is, ha belső bakancsot is viselsz. Utána -35 fokban, arra ébredsz, hogy a cipőd átfagyott, egyetlen jégdarab lett belőle és képtelenség beledugni a lábad. Hogyan tudod elkerülni ezt a helyzetet és mit teszel, ha mégis bekövetkezik? Műanyag zacskót teszel a zoknidra?

Válasz

Azt javaslom, hogy használj bőr bakancsot és egy másik, belső bakancsot. Lehetőleg ne használj gumit, mert annak a hőmérséklettől függően változik a mérete (melegben kitágul, hidegben összehúzódik!). A belső bakancsot éjszakára mindig tedd egy felszerelés táskába, és tedd a hálózsákodba, amikor felébredsz, így felmelegíted egy kicsit. Ugyanezt megteheted a külső bakanccsal is, legalább együtt teheted el őket (egymásba csúsztatva!), és beteheted a hálózsákod és a matracod közé. Fontos, hogy el ne felejtsd a felszerelés táskát használni, így megvéded a hálózsákodat a nedvességtől.


3. kérdés

Hogyan tudod elkerülni, hogy ne legyen túl nehéz a hátizsákod egy téli túrán?

Válasz

A hátizsák súlyának és méretének meghatározása egyéni dolog. Télen egy kicsit erősebb sátorra, és egy jól hőszigetelt hálózsákra van szükséged. Ezen felül jó, ha esetleg egy jobb hőszigetelésű tartalék dzsekit is magaddal viszel. Ne feledd, hogy nem érdemes a súlycsökkentés miatt a kényelmet feláldozni. Télen gyakran változnak a körülmények és pihenéskor jó hőszigetelésre van szükséged. Ez nagyon fontos a teljesítőképesség és az állóképesség megőrzéséhez. A téli túrázáshoz a felszerelésed kiválasztását céljaid és ambícióid sokféleképpen befolyásolhatják.

Gyakorlati tanács: Használj kétzsákos megoldást a hálózsákod esetében, egy vékonyat (ötlet: -2 és -5 között), és egy vastagot (ötlet: -8 és -15 között). Ez sok lehetőséget ad a hőmérsékletek szerinti választáshoz.


4. kérdés

Vigyek belső sátrat a téli túrára vagy sem?

Válasz

Az egyrétegű fal nagyon cseles tud lenni télen, ezért határozottan javaslom, hogy a sátradban legyen külön külső és belső sátor.


További ismereteket is szerezhetsz, ha megnézel még néhányat a Johan Skullmannal készült, majdnem 30 szakvideóból.