Termékkeresés:

article

Pehely vagy műszálas?

Hosszú időn át a pehely hálózsák volt a túrázók leggyakoribb választása. De a műszálas hálózsákok fejlődésével, főleg miután a Fjällräven piacra dobta a Supreme Microloft hálózsákot, most már komoly konkurrenciának számítanak. Röviden összefoglalva a pehely hálózsákok kiváló szigetelőképességű miközben nagyon könnyű, és igen kis méretre összenyomható. Ezzel szemben a műszállal töltött zsák olcsóbb, és egy nedves műszálas hálózsák jobban szigetel, mint egy nedves pehely hálózsák.

Pehely hálózsákok

A pehely hálózsákok nagyon melegek, kényelmesek és állandó hőmérsékletet biztosítanak. Azaz egy pehely hálózsák melegen fog tartani a hidegben és hűvösen a melegben. A pehely töltetű zsákok fő előnyei, hogy nagyon könnyűek és melegebben tart mint egy azonos tömegű műszálas töltetű zsák. Jól összenyomhatók feltekerve és jelentősen tovább tartanak mint a műszálas töltetek.
 
A pehely hálózsákokat a töltetük minősége/hatékonysága alapján minősitik. A töltet minősége a a levegősségének, magasságának mértékétől függ. Mértékegysége az egy uncia (kb. 28 gramm) pehely által kitöltött köbinchek (kb.16 cm3) száma. Minél nagyobb a minősítés, annál jobb a hőszigetelőképesség. Egy jobb minőségű töltetes pehely hálózsák könnyebb és jobban összenyomható, mint egy azonosan meleg zsák, ami rosszabb minőségű pehellyel töltött. A töltet minőségében a 400–450 közepes minőségnek számít, 500-550 jó, 550–750 nagyon jó, és 750 felett kiváló.
 
A pehely hálózsák hátránya a műszálassal szemben, hogy nedvesen elveszti a szigetelőképességét. Ezért kell a pehely hálózsákod minnél inkább szárazon tartanod. Emellett ha a pehely hálózsákod nedvessé válik, sokáig tart, hogy rendesen kiszáradjon.
 
Másik kezdeti hátránya, hogy általában drágább, mint a műszálas hálózsákok. Ezzel szemben viszont, jobb az élettartama. Ha ügyelsz a felszerelésedre, akkor a pehely hálózsák kitart akár 10-15 évet.

Műszálas - Supreme Microloft

A szintetikus szálak a Supreme Micro Loft anyagban a Fjällräven együttműködésével lettek kifejlesztve és egyike a jelenleg létező legjobbaknak. Vékony és némileg vastagabb, sziliciummal kezelt mikroszálak keveréke, amely megtölti a hálózsákot levegővel, ami a hőszigetelést biztosítja. Ugyan az az elve, mint a pehely töltetű hálózsákoknak. Mivel hosszú időn át képes megtartani alakját, a műszál kitűnő alternativa a pehelyel szemben. A műszál jobban ellenáll a nedvességnek és nedvesen is megtartja szigetelőképességének nagy részet.

Hátrányuk ezeknek a hálózsákoknak a pehely hálózsákokhoz képest, hogy testesebbek és picivel nehezebbek.