Termékkeresés:

article

Szabályozás

Az emberi szervezet az egyik igen figyelemre méltó képessége, hogy nagyon jól képes szabályozni a maga testhőmérsékletét. Ugyanakkor, mindig kellő módon óvatosnak is kell lenned a télidőben szervezett túrák idején. Itt szeretnénk megosztani veletek még több ismeretet annak érdekében, hogy biztonságban légyetek.

Az emberi testnek folyamatosan magas testhőmérsékletre van szüksége a megfelelő működéshez. A külső hőmérsékletben bekövetkező változásokra kétféle módon van reagálunk:

•  Viselkedésbeli, tudatos reakciónk, pl. hogy még több ruhát huzunk fel vagy az izmainkat hozzuk mozgásba.
• Élettani, automatikus reakciónk, hogy megváltozik a vérkeringés, így a bőr, a karok és a lábak kevesebb vért kapnak.

A vérkeringés a test belső szerveire valamint a fejre koncentrálódik. Nagyon fontos, hogy mindig viselj sapkát! Igyekezz melegen tartani a fejed, hiszen itt a legnagyobb a test hőleadása. Még este is, a hálózsákban pihenve, hiszen alváskor a testhőnek több mint 50 százaléka a fejen keresztül távozik. Mozgás közben ez még több lehet. Ez azzal magyarázható, hogy a fejen található ereket meglehetősen kevés bőrréteg borítja be, illetve hideg hatására az erek nem változtatják alakjukat, nem zsugorodnak össze. Könnyű észrevenni azt az automatikus reakciót, amikor a kezek és a lábak jéghideggé hűlnek. Valójában ez az első jele annak, hogy a test elkezdett kihűlni.

A másik fontos élettani reakció a testhőmérséklet csökkenésére a reszketés. A reszketés tünetegyüttese során kontrolállhatatlan izomösszehúzódás folyik hőtermelés végett, ez már komoly jele annak, hogy test nagyon fázik. Amikor reszketni kezdesz nehéz a normál, megszokott izommunkát végrehajtani. Ha a hideg tovább nő a reszketés mértéke egyre erősödik, erőszakos rázkódássá válik, ami már nagyon súlyos helyzet.re utalhat, enyhe hypothermia léphet fel, így egy barát vagy ismerős segítségére lesz szükséged, aki kézbe veszi a helyzetet, ellenőrzi az állapotod.

Karácsony előtti szállításhoz a rendelés határideje: 2015-12-17T15:00 Meghosszabbított Karácsonyi Áru Visszaküldés 2016. január 15-ig, a 2015. november 20. és december 31. közötti rendelésekre