Termékkeresés:

article

Tájékozódás téli terepen

Alapfelszerelés: a térkép és az iránytű. Mégha a téli túra útvonala kijelölt ösvényeken is visz át, valójában mindig hasznos dolog tudni, hogy hogyan is kell a térképet és az iránytűt használni. Az időjárás igen gyorsan megváltozhat így a hófúvások, a hideg és kemény szelek nagyon megnehezíthetik a tájékozódást.

Tiszta időben, kitűnő látási viszonyok között könnyen megtervezheted akár több kilométerre is előre az útvonalat. Keressd meg a legkönnyebben követhető és a legkevésbé fárasztó útvonalat, alkoss részleges célpontokat és ellenőrizzd, hogy pontosan hol is vagy a térképen, az esetleges hirtelen időjárásváltozás végett.

A téli sítúrautak- pl. Skandináviában- jelzőrudakkal vannak kijelölve, amelyeken az X jel látható. Az X gyakran pirosra festett. Körülbelül 40 méter választja el az egyes jelzőrudakat egymástól, így még igen gyenge látási viszonyok között is képes vagy szem előtt tartani és követeni őket. A jelzőrúdak, kettő darab X-szel a nyomvonal irányváltásra utalnak! Minden X merőleges az útvonal irányára!

Rossz időjárási körülmények vagy igen nehéz terep esetén, teljes mértékben az iránytű segítségére kell támaszkodnod, amely azonban bizonyos mértékű tudást és tapasztalatot feltételez. Igyekezz megjegyezni pár feltűnőbb elemet az adott terep viszonyai közül, mivel nehézzé válhat megtartani a kijelölt útirányt. Korlátozott látási viszonyok között igen nehéz követni a helyes irányt főleg az időben nem észlelt akadályok miatt. Próbálj egy könnyen megtalálható célpontot kitűzni, pl. egy hegy oldalát, egy szakasznyi erdős részt, körülkerített rénszarvas nyájat vagy elektromos vezetékeket.