Termékkeresés:

article

Túrázás a dzsungelben

Az időjárási viszonyok a dzsungelben meglehetősen szélsőségesek és egy dologban biztos lehetsz: rengeteg a csapadék. Napokon át zuhoghat az eső, valamint olyan hőmérséklettel és páratartalommal talákozhatsz, amihez nem biztos hogy hozzá vagy szokva. Mégis, mind ezek a tényezők nem állhatját utadat, hogy felfedezz egy varázslatos közeget. Annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezz egy dzsungeltúrát, itt összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot.

Használd a józan ítélőképességed!

Gyakran sokkal többet tudunk, mint amivel valójában tisztában vagyunk csak azáltal, ha a józan észre hallgatunk, hiszen ez sokszor a legjobbat súgja nekünk. Először is légy tisztában a határaiddal, ítéld meg helyesen a túrához szükséges fizikai felkészültségi szintet. Mindig tájékoztass valakit az adott napra tervezett túráról, elérendő teljesítményekről. Ez akkor különösen létfontosságú, ha egyedül indulsz kirándulni. Légy biztos abban, hogy olyan túraútvonalat választasz, amit képes leszel kényelmes tempóban sötétedés előtt befejezni. Sokkal nehezebb visszasétálni koromsötétben. Ne feledkezz meg arról, hogy a dzsungelben nagyon gyorsan sötétedik be a sűrű lombkorona miatt! A nappalok ugyan nem rövidebbek, de emiatt mégis szinte annak tűnik. Ne kövesd az állatok csapásait!

Igyál sok folyadékot!

A leggyakoribb betegségek a nem elegendő folyadékbevitel miatt következnek be. A napszúrás, a hőguta igen gyorsan súlyos betegségekké tudnak alakulni. A legjobb és egyben legtermészetesebb mód ennek elkerülésére, ha gyakrabban iszunk, különösen fizikai mozgás során. Érdemes a csomagba olyan nassolnivalót is betenni, amely segíti a megfelelő energiaszintet fenntartani. Néhány finom snack nemcsak neked jöhet jól, de utitársadat is jobb kedvre derítheti. Ha nincs hivatásos túravezető veletek, ne engedj az útmenti gyümölcsök csábításának és ne igyál a természetes forrásokból, patakokból sem.
Annak érdekében, hogy ne hevűlj fel túlságosan és hogy elkerüld a hőgutát, kerüld a közvetlen napfényt! Ha az a célod hogy szépen lebarnulj, nos akkor jól át kell gondolnod, hogy valóban a megfelelő túrát valasztottad-e és a legközlebbi nyaraláskor talán a strandon lévő tömeghez kellene csapódnod. Feltételezzük, hogy a természet csodáinak megismerése miatt vagy itt, ennek pedig legjobb módja, ha nem perzselődsz a napon.

Hozz egy jó hátizsákot

A trópusi út során párás, nedves levegő fogad, ami az esős évszak alatt csak még drasztikusabbá válhat. Emiatt feltétlenül hozz esővédő huzatot a hátizsákodra. A Fjällräven a Campus hátizsák sorozat és a kisebb méretű, de szintúgy nagyon kényelmes Cabin to Cabin (C2C) hátizsákok mind esővédő zsákkal együtt kerülnek forgalomba. A Cabin to Cabin (C2C) hátizsákoknál egy elkülönített rekeszt is találunk, beépített vízespalackkal. Ez nagyszerű dolog, hiszen a megfelelő folyadékpótlás rendkívüli fontos!

Viselj megfelelő ruházatot

A Fjällräven MicroTravel vagy ComfortTravel anyagai könnyebb súlyúak, nagyon kényelmesek és igen gyorsan száradnak. Az ebből készült nardág és kabát ideális válsztás a dzsungel túrához.

Ingek tekintetében a Fjällräven a bambusz textiljét tekinthetjük a legtökéletesebbnek, hiszen rendkívül gyorsan szárad. Ellenben a Fjällräven organikus pamut felsői kissé nedvesek maradnak, ezáltal segíthetnek a kiszáradás megelőzésében. Egy bambusz és egy pamut ing kombinálásával igazán felkészültté válhatsz. Igyekezz hosszú ujjú változatot beszerezni, mivel ezek megvédenek mind a tüskés növényzet mind a szúnyogok ellen. A vízálló védőréteg kiválasztásakor a poncsó a legjobb választás, hiszen biztosítja a jó szellőzést és remek védelmet nyújt a hátizsáknak is. Egy széles karimájú kalap és egy napszemüveg a nap kellemetlen sugaraitól fog kitűnően megvédeni.

Pár apróság egy nagyszerűbb úthoz

Ha nem figyelsz, térképeid és könyveid igen hamar darabokra fognak hullani a nedves trópusi levegőben. Mondanunk sem kell, ebben az állapotukban már nem igazán hasznosak. Hogy a legtovább használhatóak legyenek tartsd őket nagy, átlátszó, visszazárható műanyag tasakokban vagy még az indulás előtt vond be őket átlátszó, széles ragasztószalaggal. Ebben a klímában vízálló notesz használta is célszerűvé válik. Ne feledd elektormos készülékeidet, kamerádat is megfelelően óvni a párás, nedves éghajlati körülmény között.

Ezen apróságokat és a fent említett gyakorlati tanácsokat követve nagyszerű utazás elé nézhetsz!

Üdv a dzsungelben!